Eltra 67 Recension: Köp din egen hyrelsparkcykel
Senast uppdaterad: 2023-04-30
Eltra 67 Recension: Översikt
I denna recension har vi gjort utförliga tester på Eltra 67, Eltras senaste elsparkcykel, ett förvånansvärt kraftfullt fordon med väldigt imponerande prestanda till ett överkomligt pris. Eltra 67 är en väldigt gedigen elsparkcykel i mellanklassegmentet, den kan vara helt perfekt för vissa men den passar inte riktigt alla.
Tekniska specifikationer
Uppmätt hastighet: 30 km/h (utan spärr)
Uppmätt räckvidd: 39,9 km*
Vikt: 22 kg
Maxvikt förare: 130 kg
Uppmätt laddningstid: 5 h 54 min
Vattenresistens: IP67
*Förarvikt 92 kg, Temperatur: 15 grader, Vägförhållande: Mestadels landsväg, viss stadstrafik. Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.
Fördelar & Nackdelar
- Vattentät
- Stabil, genomtänkt och gedigen konstruktion
- God komfort
- Grym acceleration
- Dubbla fysiska bromssystem
- Extrem räckvidd
- Tung
- Stor och otymplig
Eltra 67 Sammanfattning
Om du har drömt om att äga din egen hyrelsparkcykel behöver du inte leta längre, med samma byggkvalitet, bromsförmåga och på många sätt bättre motor än en hyrelsparkcykel kan detta bli din nya pendlingspartner. Forcera backar som ingenting och stoppa färden på under 2,5 meter.
Vi ser detta som en av de bättre alternativen för dig som vill pendla något längre sträckor och som inte vill kombinera din pendling på elsparkcykel med kommunaltrafik. Dess storlek och vikt lämpar sig nämligen sämre för att ta med den på buss, tåg eller spårvagn. Du som dock har ett pendlingsavstånd på upp till 25 km kan med lätthet lita på att denna tar dig både till och från skola/jobb, i ur och skur, utan att behöva laddas emellan.
Eltra 67 erbjuder mycket i form av funktionalitet, där ibland sticker väderbeständigheten ut, NFC-lås för att hålla tjuvarna borta, dubbla trumbromsar, massivt bakdäck för att undvika punktering och pneumatiskt däck fram, samt ett stort batteri på hela 16Ah. Dess robusta konstruktion står i klass med de bästa hyrelscootrarna och kommer tåla en hel del våld om så skulle ske, den genomgående kvalitén är en av dess starkaste sidor som blir uppenbar för förare som normalt är vana vid instegsmodellernas något billigare kvalitetskänsla.
Totalt sett levererar Eltra 67 väldigt mycket elsparkcykel till ett överkomligt pris. Vi imponeras mest av motorns accelerationsförmåga och kraft i uppförslut men även av kvalitetskänslan som går ner på detaljnivå som få, om någon, elsparkcykel i en billigare prisklass kan mäta sig med.
Andra elsparkcyklar att överväga
Modell | Topphastighet (utan spärr) | Räckvidd | Vikt | Pris |
---|---|---|---|---|
E-Wheels E2S V2 Max | 40 km/h | 60 km | 19 kg | 8 490 kr |
GaloreRide Zero 9 | 38 km/h (utan spärr) | 45 km | 18 kg | 9 990 kr |
E4 V2 Max | 40 km/h (utan spärr) | 80 km | 23 kg | 11 990 kr |
Eltra 67 Recension
Prestandatest
Nedanstående resultat är baserade på våra oberoende tester och inte del av den information som tillverkaren erbjuder.
Acceleration (0-20 km/h) | 4,53 sekunder |
Acceleration (0-30 km/h) | 7,94 sekunder |
Topphastighet | 30 km/h (upplåst i mobilapp) |
Bromssträcka (20 till 0 km/h) | 2,42 meter |
Bromssträcka (30 till 0 km/h) | 3,95 meter |
Räckvidd | 39,9 km* |
Uppför testbacke | 11,62 sekunder |
*Förarvikt 92 kg, Temperatur: 15 grader, Vägförhållande: Mestadels landsväg, viss stadstrafik. Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.
Acceleration
Eltra 67 har en 500 watt, (maximal kapacitet är dock 750 watt), stark motor i bakhjulet som med sin höga kvalitet sopar billigare konkurrenter av banan i våra accelerationstest. Motorn i kombination med kvalitetsbatteri från LG ger en god fördelning av energin där den behövs som mest, i backar och i starten.
Eltra 67 har en acceleration som i sig motiverar prislappen, den går från 0 till 20 km/h på 4,53 sekunder och till 30 km/h på 7,94 sekunder. (För att komma upp i 30 km/h krävs det att man häver hastighetsspärren i Eveons-appen).
Instegsmodeller, i 3 000 kronors-klassen, brukar ligga på cirka den dubbla tiden i våra accelerationstest.
Uppför backe
Eltra 67 presterar grymt bra i uppförsbackar och seglar lätt uppför vår testbacke (44 meter, 9,86° lutning, 92 kg förare) på 11,62 sekunder, med en medelhastighet på 13,63 km/h.
Jämfört med toppsäljaren bland instegsmodeller: E2S V2 är detta nästan ⅔ så snabbt, som åkte uppför backen på 16,4 sekunder med en medelhastighet på 7 km/h. Man bör dock ha i åtanke att E2S V2 kostar mindre än hälften så mycket som Eltra 67.
Topphastighet
Eltra 67 levereras med en topphastighet om 20 km/h, det märks dock att elsparkcykeln har mycket högre hastighet att ge, men på grund av rådande svensk lag är det 20 km/h som gäller.
Om man så önskar kan man låsa upp hastighetsspärren i mobilappen “Eveon” och då komma upp i 30 km/h, Eltra 67 blir då olaglig att framföra i allmän trafik.
Räckvidd
Eltra 67 lyckades ta sig 39,9 km i vårt räckviddstest tack vare sitt 16 Ah, 36 volts-batteri från LG.
Vi utförde vårt räckviddstest på samma sträcka som vi utför alla våra tester med elsparkcyklar som har en beräknad räckvidd på över 30 km. Sträckan består både av branta backar, frekventa start och stopp, samt ojämn terräng. Elsparkcykeln körs av samma förare som utfört våra andra tester hittills, med en vikt på 92 kg och med en maxhastighet om 20 km/h, som är den högsta lagliga hastigheten i Sverige.
Eltra själva uppger att Eltra 67 har en räckvidd på upp till 50 km, vi ser detta som en absolut möjlighet med en förare som väger upp till 80 kg, där det inte är alltså många uppförsbackar på färden.
Bromsar
En av de mest imponerande, om inte den mest imponerande egenskapen med Eltra 67 är dess bromsförmåga. Med en bromssträcka på 2,42 meter från 20-0 km/h är detta den avsevärt bästa bromsverkan vi testat till dags datum. Detta var lite av en överraskning för oss, eftersom elsparkcykeln i sig väger 22 kg, resulterar det i ett ekipage på hela 114 kg.
Eltra 67 levereras med ett bromssystem uppbyggt av trumbroms i både bak- och framhjul. Ett system som ofta ses som ett sämre system jämfört med skivbroms gällande bromsverkan, så är alltså inte fallet med Eltra 67.
Av nyfikenhet testade vi även att göra inbromsning på 30-0 km/h, resultatet blev då 3,95 meter.
Vi har inte kunnat hitta någon information om Eltra 67 även har elektrisk broms i bakhjulet, sett till den mycket goda bromsverkan ser vi det dock som högst troligt.
Vi vill berätta för ovana förare att en så pass bra bromsverkan, särskilt om du väljer att låsa upp hastighetsspärren, innebär en rejäl kraft framåt som kan innebära att man kastas över styret vid kraftig inbromsning, motverka kraften genom att luta dig bakåt.
Körkomfort
På asfalt erbjuder Eltra 67 en väldigt bekväm åktur, dess gedigna konstruktion och tyngd ger en trygghet i körningen som lättare och mindre elsparkcyklar inte kan erbjuda. Detta innebär samtidigt att elsparkcykeln inte känns lika lekfull som mindre och lättare elsparkcyklar ofta gör.
Eltra 67 har dubbel hydraulisk fjädring fram som i kombination med det stora 10” pneumatiska däcket gör att även grövre asfalt blir bekväm att ta sig fram på. Detta är dock ingen elsparkcykel som man vill köra i terräng med, körningen blir stökig vid sådan körning och elsparkcykelns tyngd gör sig påmind ur ett negativt perspektiv. När elsparkcykeln känns stötig är det till synes främst bakdelen som bidrar till detta med punkteringsfritt 10” däck bak utan någon stötdämpning.
Även om, eller snarare tack vare, att Eltra 67 är Sveriges första helt vattentäta elsparkcykel som ska kunna köra i alla väder och väglag, rekommenderar vi att du iakttar försiktighet, bär alltid skyddsutrustning i form av hjälm. Framförallt i halt väglag.
Eltra 67 Funktioner
Bärbarhet
Eltra 67 väger 22 kg och kan inte klassificeras som särskilt bärbar. Det går att lasta in den i en bil men den är stor även i hopfällt läge, elsparkcykelns vikt gör inte saken bättre. Samma sak gäller om du har behovet av att kunna bära din elsparkcykeln upp- och nedför trappor, (mer än i enstaka fall), då är troligtvis inte detta elsparkcykeln för dig.
Eltra 67:s mått i hopfällt läge är: 116 cm lång, 51,5 cm bred och 57 cm hög.
I våra hopfällnings- och uppfällningstest ovan presterade som synes Eltra 67 bra, för att fälla ihop elsparkcykeln trycker man in knappen på styrstammens låsmekanism samtidigt som man drar låsmekanismen framåt, detta lyckades vi göra på 5,24 sekunder. Att fälla upp elsparkcykeln är ännu lättare, kroka bort styrstammen från decket och dra låsmekanismen mot styrstammen i uppfällt läge, detta lyckades vi göra på 4,23 sekunder.
Trots sin smidiga upp- och hopfällning har vi svårt att se Eltra 67 som ett bra alternativ för dig som har behovet av att ta med din elsparkcykel på tunnelbanan, tåget, bussen, spårvagnen eller annan kommunaltrafik. Den är helt enkelt för stor och tung för att inte skapa irritation bland medresenärer.
Styret
I likhet med många elsparkcyklar har även Eltra 67 en integrerad display i mitten av styret där det går att läsa av hastighet, batterinivå, ljus av/på, blinkers, bluetooth-uppkoppling och körläge. Skillnaden mot billigare modeller är att Eltra 67 ser ut att tåla viss fysisk åverkan likväl som vädrets alla skiftningar. Under displayen finns en knapp som styr av/på, ljus av/på samt körläge.
Integrerat i styret finns även ett NFC-chip som gör det möjligt att låsa upp elsparkcykeln med medföljande NFC-kort, (levereras med 2 st NFC-kort). Detta betyder att du enkelt låser upp din elsparkcykel genom att hålla NFC-kortet mot displayen i ungefär 1 sekund, sedan startar elsparkcykeln. Ett smart system som gör det mindre attraktivt för eventuella tjuvar att stjäla elsparkcykeln, eftersom den ej går att starta utan NFC-kortet.
På vänstersidan av styret sitter bland annat ringklocka som är integrerat i styret, en “fiffig” konstruktion som känns mer användarvänlig än en vanlig ringklocka. Man hittar även körfältsvisare, eller blinkers som det oftast kallas, en bra funktion som framförallt känns användbar i städer med mycket trafik under höst- och vinterhalvåret. På vänstersidan sitter även elsparkcykelns ena handbroms som styr trumbromsen baktill.
På högersidan av styret hittar vi gasreglaget som är av tumgas-utformning, vilket som är bäst av tum- och pekfingergas är i sanning en vattendelare där det inte finns något rätt eller fel. På högersidan hittar vi även handbromsen som styr trumbromsen i framhjulet, var försiktig vid användning av denna på grund av den uppenbara risken att falla över styret vid kraftig inbromsning.
Vi får heller inte glömma att nämna att det sitter en väldigt användbar krok under styret, som främst är till för att kroka fast styret mot decket i hopfällt läge, men den funkar precis lika bra att använda som avlastning om man har varit och handlat och vill ha någonstans att hänga shoppingkassen under färden.
Avståndet från deck till styre är 100 centimeter.
Belysning
Eltra 67 har en ljusstark LED-belysning integrerat i styret fram och två röda baklyktor som, förutom att fungera som ett vanligt bakljus, även fungerar som blinkers. Vi anser att bakljuset är fullt tillräckligt för att varsla medtrafikanter i mörker, framljuset syns också väldigt bra men lyser inte upp så bra framför elsparkcykeln för dig som förare, detta på grund av sin positionering.
Vi rekommenderar att montera extra belysning för att göra färden säkrare både för dig och för medtrafikanter.
Däck
Eltra 76 levereras med dubbla 10” däck, däcket fram är luftfyllt medan bakdäcket är massivt och således även punkteringsfritt. Man har med säkerhet valt det massiva däcket p.g.a. att ta bort risken för punktering, detta innebär att färden blir något stötigare, vi hade därför hellre sett att man valt någon form av stötdämpning baktill på elsparkcykeln i stället för det som finns framtill.
Det ska dock sägas att Eltra 67 erbjuder en väldigt komfortabel körning på all form av asfalt. Grövre underlag än så tenderar att bli stötig.
Decket
Decket, brädan man som förare står på, har ett fritt utrymme om 63 x 17,5 centimeter att stå på. Markfrigången är densamma som många andra modeller i diverse prisklasser: 10,5 cm.
Byggkvalité
Sammantaget är byggkvaliteten på Eltra 67 väldigt god och en av dess absoluta styrkor, både val av komponenter och konstruktion är i absoluta toppklass.
Vi fick en ny elsparkcykel levererad till oss för att kunna genomföra denna recension, vi gick igenom alla skruva och bromsar, ingenting satt löst och allt var precis som det skulle inför en första åktur. Vi, likväl som Eltra själva, rekommenderar dock att gå igenom vitala skruvar inför första färden för att säkerställa att ingen skruv har lossnat under transporten från fabrik.
En sak som man direkt lägger märke till när det gäller byggkvaliteten hos Eltra 67 jämfört med billigare elsparkcyklar är hur kabeldragningen är gjord. Allt kablage är draget inne i den, de enda kabelliknande detaljerna som syns från utsidan är bromsvajrarna uppe vid styret och nere vid framhjulet.
Enligt Eltra själva är Eltra 67 vattentät med sin kapsling om IP67, därav namnet, den första siffran: 6 innebär att elsparkcykeln är dammsäker, den högsta kapslingen mot inträngande fasta föremål. Den andra siffran: 7 betyder att elsparkcykeln ska klara av att vara under vatten i 30 minuter på 1 meters djup.
Eltra 67 tillåter en rejäl maxvikt på 130 kilo.
Eltra 67: Slutsatser
Eltra 67 är en elsparkcykel i mellanklassegmentet som passar dig som har ett pendlingsavstånd på upp till 25 km enkel resa, vare sig det är för att ta sig in till stan på lite grövre asfalt eller dig som vill pendla längre sträckor i innerstan utan att behöva använda kollektivtrafik. Denna elsparkcykel vill du nämligen undvika att bära så mycket som möjligt på grund av dess storlek och vikt.
För att komma över en sådan här pass gedigen elsparkcykel bör du vara beredd på att betala lite mer än en instegsmodell, i utbyte får du en elsparkcykel som du kan köra i alla väder och som med största sannolikhet inte kommer behöva någon service under lång tid framöver.
Om prislappen eller Eltra 67:s storlek och vikt inte tilltalar dig tycker vi att du bör kolla in våra övriga alternativ bland de bästa elsparkcyklarna.
Eltra 67 - Tekniska specifikationer från tillverkaren
OBS: Informationen nedan kan skilja sig från våra tester.
Tillverkare | Eltra |
Modell | Eltra 67 |
Vikt | 22 kg |
Dimensioner (hopfälld) | 115,5 x 52,5 x 60 cm |
Nominell motoreffekt | 500 W |
Topphastighet med spärr | 20 km/h |
Topphastighet utan spärr | 30 km/h |
Räckvidd | 50 km |
Batterikapacitet | 16Ah |
Laddningstid | 4 – 6 timmar |
Max förarvikt | 130 kg |
Bromstyp | Trumbroms fram och bak |
Däck | 10” pneumatiskt fram, 10” punkteringsfritt bak |
Belysning | Fram och bak med bromsljus och blinkers |
Vattenresistens | IP67 |