E-Wheels E2S V2 Recension: Skandinaviska mästaren inom elsparkcykel nu ännu bättre

Senast uppdaterad: 2024-03-19

E2S V2 2021 i solnedgång med åkermark i bakgrunden
Emblem bästa köp - E2S V2

E-Wheels E2S V2 Recension: Översikt

Efter två versioner av E-Wheels omåttligt populära E2S-modell kommer nu 2023 års modell med uppgraderingar där konsument tillika säkerhetstänk har stått i fokus. Se varför E2S V2 är årets bästa köp inom elsparkcyklar.

Tekniska specifikationer

Uppmätt hastighet: 22 km/h (spärrad)

Uppmätt räckvidd: 17,8 km*

Vikt: 12,5 kg

Maxvikt förare: 125 kg

Uppmätt laddningstid: 5 h 40 min

Vattentålighet: IP56

*Förarvikt 95kg, Temperatur: 20 grader, Vägförhållande: Varierande stadstrafik. Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.

Fördelar & Nackdelar

E-Wheels E2S V2 Sammanfattning

Sedan första utgåvan av E2S kom ut på marknaden har flertalet uppgraderingar gjorts, kosmetiska tillika interna. Flertalet tidningar, jämförelse- och nyhetssajter har utsett den till bästa elsparkcykel och bästa lågprisalternativ.

När vi fick möjlighet att provköra nya E2S V2 och E2S V2 Pro av 2023 års modell kunde vi givetvis inte tacka nej, efter så mycket hyllningar ville vi se om de kunde utveckla elsparkcykeln ytterligare. Efter utförliga tester och många mils körning förstår vi vart alla lovorden kommer ifrån. Med över 20 000 sålda enheter har den blivit en användarfavorit i Norge, sedan 2020 har E-Wheels öppnat online-försäljning även i Sverige och förutspås slå nya försäljningsrekord framöver. Bland användarrecensioner nämns den goda förmågan att ta sig uppför de allra flesta backarna utan några som helst problem, dess lätta vikt i kombination med att den är välkonstruerad med skivbroms och dubbel fjädring bak och iPhone- och Android-app som man ansluter till via Bluetooth.

E2S V2 är tveklöst en av de bästa elsparkcyklarna under 6 000 kr, ordinariepriset ligger på 5 490 kr men erbjuds ofta till rabatterat pris för ca. 4 490 kr.

När vi sammanfattar vår upplevelse av E2S V2 kan vi konstatera att vi fick ut 17,8 km räckvidd, (föraren väger 95 kg vilket påverkar räckvidden) med väldigt bra acceleration som gör att körupplevelsen blir bättre än de flesta liknande elsparkcyklarna från mer kända tillverkare. Den är tillräckligt lätt och bekväm att bära för att tas med på de flesta platserna i vardagen. Förvaring är inte heller något problem då den blir tillräckligt liten när den fälls ihop för att förvaras på de flesta ställena. Med uppgraderingarna som gjorts från föregående årsmodeller står det klart för oss att E-Wheels verkligen lyssnat på sina kunder i och med årets modell. De luftfyllda däcken har bytts ut mot solida däck för att slippa frustrationen som luftfyllda däck innebär om de får punktering. Samtidigt har man behållit allt det som gjort E2S till den modellen som så många norska blivit så förtjusta i.

E2S V2 2021 med å i bakgrunden

Totalt sett är E2S V2 en fantastisk lättviktig elsparkcykel för nybörjare. Ett kraftpaket som vi inte tvekar en sekund att kalla för ”Bästa köp 2021”, ”2022” och nu även ”Bästa köp 2023” då den visar sig väldigt svårslagen för en elsparkcykel under 6 000 kr.

Andra elsparkcyklar att överväga

  • Det enklaste sättet är att titta på listan över vad vi anser vara marknadens bästa elsparkcykel.
  • Billigare alternativ: E2S V2 Lite har lägre motoreffekt och kortare räckvidd men ett fullgott alternativ till E2S V2.
  • Längre räckvidd: E2S V2 Max har liknande prestanda men erbjuder en räckvidd på upp till 60 km, större hjul och högre motoreffekt.
  • Kompaktare: Om det är en så kompakt elsparkcykel som möjligt som är av högst prioritet rekommenderar vi Zero 8 där även styret kan fällas ihop på mitten för att göra den ultrakompakt, framförallt på bredden.
  • Ser snyggare ut: En utseendemässig favorit är Mercane WideWheel Pro, som erbjuder en futuristisk look med dubbla 500 Watts motorer och 48 V batterispänning.
ModellTopphastighet (utan spärr)RäckviddViktPris
E-Wheels E2S V230 km/h35 km12,5 kg4 490 kr
E-Wheels E2S V2 Lite25 km/h25 km12,5 kg3 290 kr
E-Wheels E2S V2 Max40 km/h60 km19 kg7 990 kr
GaloreRide Zero 840 km/h (utan spärr)45 km18 kg8 490 kr
Mercane WideWheel Pro40 km/h70 km28 kg14 990 kr

E-Wheels E2S V2 Recension

Prestandatest

Nedanstående resultat är baserade på våra oberoende tester och inte del av den information som tillverkaren erbjuder.

Acceleration (0-22 km/h)7,5 sekunder
Topphastighet22 km/h (med spärr)
Bromssträcka4,39 meter
Räckvidd17,8 km*
Uppför testbacke16,4 sekunder

*Förarvikt 95kg, Temperatur: 20 grader, Vägförhållande: Varierande stadstrafik. Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.

Acceleration

E-Wheels E2S V2 drivs av en motor med 250 watt nominell effekt för att vara förenlig med svensk lag, maximal kapacitet är dock 750 watt. Under våra tester lyckades vi accelerera från 0 till 22 km/h på 7,5 sekunder med en förare på 95 kg, lättare förare kommer uppleva ännu bättre acceleration, räkna med att kunna dra bort någon sekund.

E2S V2-serien har gjort sig känd för starka motorer och god accelerationsförmåga, större tillverkare som Xiaomi och Segway har lägre acceleration på likvärdiga modeller som exempelvis M365 och E22D.

Oavsett om du köper din E2S med spärrad hastighet till 20 km/h eller ospärrad, 30 km/h, är accelerationsförmågan lika bra, av accelerationsskäl är det därför inte nödvändigt att välja elsparkcykel utan hastighetsspärr. För att vara förenlig med svensk lag måste elsparkcykeln vara spärrad till 20 km/h vilket dessutom ger en bättre räckvidd jämfört med samma elsparkcykel utan hastighetsspärr.

Uppför backe

E2S V2 har väldigt god klättringsförmåga då det går att köra uppför de allra flesta backarna utan att sakta ner i hastighet. I brantare backar kan man dock räkna med att den går ned i hastighet, framförallt om man startar sin färd precis nedanför backen. I vår testbacke sätts de flesta elsparkcyklarna rejält på prov, så även E2S V2.

E2S V2 test uppför backe

E2S V2 klarade vårt backtest på 16,4 sekunder med en medelhastighet på 7 km/h. Backen som vi testar alla elsparkcyklar i är 44 meter lång, har en lutning på 9,86° (17,38%) och körs av en förare som väger 95 kg. Backen är utvald för att visa prov på en svårare uppförsbacke, om elsparkcykeln tar sig upp för denna backe klarar den av de flesta backar utan problem, vilket E2S gjorde.

Topphastighet

Alla hastighetstester utför vi på samma vägsträcka med fin asfalt och där elsparkcykeln är inställd på så hög prestation som möjligt.

När vi testade E2S V2 kom vi upp i en hastighet om 22 km/h, vilket är 2 km högre än specificerat av tillverkaren. Dock inom ramen för lagen där felmarginalen ligger på 2 km/h. Det är dock möjligt att beställa en version utan hastighetsspärr, då uppgår hastigheten enligt tillverkaren till 30 km/h.

Räckvidd

E2S V2 har ett 360 wh batteri som levererade en räckvidd om 17,8 km i vårt distanstest. Testet utfördes i varierad stadsmiljö där backar med medel lutning förekom. Förarens vikt var 95 kg och dagstemperaturen var 20 grader Celsius. Tillverkaren anger en maximal räckvidd på 30-35 km vilket vi anser vara en sannolik räckvidd om föraren väger 60-70 kg.

För att hitta en elsparkcykel med bättre räckvidd behöver man lägga till ca. 1 000 kr på priset.

Bromsar

E2S har genom alla versioner varit känd för sin goda inbromsningsförmåga, E2S V2 är inget undantag. Med skivbroms på bakhjulet och regenerativ broms fram får man en kraftig inbromsning vid tillfällen det är nödvändigt. Elsparkcyklar i samma prisklass har ofta regenerativ broms i framhjulet i kombination med en manuell fotbroms baktill, en kombination som har sämre bromsverkan och framförallt svårare att kontrollera när olyckor till varje pris måste undvikas.

Bakbroms på E2S V2 2021

I vårt bromstest presterade E2S V2 väl där inbromsningen från 22-0 km/h skedde på en stoppsträcka på 4,39 meter, en något kortare sträcka jämfört med konkurrerande tillverkare i samma prisklass.

Körkomfort

E2S V2 erbjuder en bekväm och rolig körupplevelse för förare av alla storlekar, så pass att den (enligt oss) till och med slår ”storebror” E2S V2 Pro på fingrarna som vi också testat under samma tidsperiod. Accelerationen är snabb och jämn, den framhävs i var och vartannat omdöme som elsparkcykelns främsta egenskap bland nöjda kunder. Inbromsningen är tillika jämn och går att trycka i botten utan att man riskerar att flyga av elsparkcykeln. I E-Wheels-appen kan man välja hur hårt den regenererande bromsen ska ta vilket är bekvämt då skillnaden mellan soft, medium och hard är markant.

För att kunna köra denna elsparkcykel behöver man ingen längre introduktion, det är bara att hoppa på. Med ”Zero-Start” avaktiverat (vilket vi starkt rekommenderar) kickar man igång elscootern med en spark för att sedan glida iväg.

Fjädringen bak är är en nyhet på årets modell, den är välavvägd och sviktar tillräckligt för att ge ökad komfort för alla förare oavsett storlek. Fjädringen till trots ger en något skakig upplevelse på grövre asfalt och andra ojämna underlag. Detta på grund av att de luftfyllda däcken på föregående årsmodell bytts ut mot solida. Ett beslut man valt så att förare ska slippa oroa sig för att få punktering, ett problem som de flesta elsparkcykelägare stöter på någon gång.

Vi anser att E-Wheels har gjort ett helt rätt beslut att byta ut de pneumatiska däcken mot solida då punktering är ett stort problem bland ägare av elsparkcyklar, oavsett tillverkare. Att montera av och på ett däck på en elsparkcykel är betydligt svårare än exempelvis en vanlig cykel. Med detta sagt rekommenderar vi att köra E2S V2 på jämnt underlag för bästa körupplevelse.

Konstruktionen känns oerhört solid och välbyggd, inte i närheten av många andra elsparkcyklar i samma prisklass där man är van vid att det knakar vid körning med plastdetaljer som lätt går sönder. När man kör E2S V2 är det i det närmaste ljudlöst med endast svischande ljud från motorn. Det regummerade handtaget är skönt att hålla i med textur som ger ökat grepp. Bromshandtaget som styr skivbromsen bak och den regenererande bromsen fram är lättåtkomlig likväl som den medföljande ringklockan.

E-Wheels E2S V2 Funktioner

Bärbarhet

E-Wheels E2S väger bara 12,5 kg, det är lite för en så stabil elsparkcykel. Den är enkel att bära med sig överallt, även i trappuppgångar och smalare passager, givet din fysiska status. Om handtaget hade gått att fälla ihop hade den varit så bärbar som möjligt.

E2S V2 2021 Hopfälld position

Elsparkcykeln har dimensionerna: 108 cm lång, 43 cm bred och 49 cm hög i hopfällt läge . Alltså, tillräckligt liten för att få plats i de flesta bilars bagage och att ta med i kollektivtrafiken.

Vikmekanismen har uppdaterats från föregående modell, med en enkel knapptryckning fälls elsparkcykeln ihop och knäpps fast till scooterns bakskärm. För att fälla upp styrstammen trycker man på handtagsspärren för att lossa från bakskärmen och knäpper enkelt fast låsmekanismen i uppfällt läge.

Under våra rigorösa tester har vi inte haft några som helst problem med låsmekanismen. Hopfällning tog enligt testet ovan 5,60 sekunder och att fälla upp den 6,93 sekunder. Konstruktionen ser lika solid ut som övriga delar på sparkcykeln och kommer med största sannolikhet hålla under lång tid och många mil framöver.

Styret

Det 43 cm breda styret har likheter med många konkurrenter med den fördelen att den inbyggda displayen är ljusstark, ger mycket information och syns även i solljus. På högersidan av styret hittar man tumgasen, en favorit bland många användare då det är ett mer ergonomiskt gasreglage jämfört med pekfingergas. På vänstersidan hittar man handbromsen som styr skivbromsen bak och den generativa bromsen i framhjulet, här hittar man även ringklockan och låsmekanismen för att låsa styret till bakskärmen i hopfällt läge för enkel förvaring och bärning.

E-Wheels E2S V2 2021 Styre

I mitten av styret hittar man displayen som indikerar nuvarande hastighet, om elsparkcykeln är i ”comfort-mode” eller ”sports-mode”, fem staplar som indikerar hur mycket batteri som finns kvar, och om belysningen är på eller av. Nedanför displayen finns även en knapp där man kan slå av och på lyset och även ändra mellan sports- och comfort-mode. Fler funktioner kan man hitta i appen.

E2S V2 2021 Styre Ovanifrån

Displayen tål ingen större mängd väta och bör hållas helt torr i så stor utsträckning som möjligt. Med elsparkcykeln levereras även ett skärmskydd i silikon som håller skärmen helt torr om du skulle hamna i ett regnoväder.

Belysning

E2S V2 levereras med uppgraderad belysning i fronten som fungerar utmärkt som strålkastare under mörka cykelturer, belysningen lyser upp för föraren 5-6 meter framför elsparkcykeln samtidigt som det tydligt signalera till andra medtrafikanter vart föraren befinner sig, här ligger verkligen konkurrenter i samma prisklass i lä då dessa vanligtvis levereras med ljussvagare diodbelysning placerad högst upp i styret.

E2S V2 2021 Belysning Fram

Det finns även bakbelysning placerad på bakskärmen, en mindre röd diodbelysning som blinkar vid inbromsning. Den fungerar fullgott i mörker men vi rekommenderar att använda extra belysning för att försäkra sig om att synas ordentligt vid körning i mörker.

Utöver belysning har E2S V2 även reflexer på sidorna, placerade på var sida om fram- och bakhjul.

Däck

Det märks att E-Wheels uppmärksammat problemen som de luftfyllda däcken som föregångarna haft, drogs med. Elsparkcyklar med luftfyllda däck får nämligen lätt punktering, framförallt om däcken inte har tillräckligt högt lufttryck. E2S V2 års version har därför bytt ut de luftfyllda däcken mot solida, både bak och fram. Fördelen med solida däck är att det inte går att få punktering på dessa. Nackdelen är att körningen blir mer stötig, detta har E-Wheels försökt förhindra genom att montera dubbel fjädring på E2S V2 mellan bakhjulet och det så kallade ”decket”, plattan som föraren står på.

E-Wheels E2S V2 2021 Bakdäck

Stötarna blir betydligt färre med hjälp av fjädringen men det går inte att komma ifrån att luftfyllda däck trots allt erbjuder en mer komfortabel körning. Om man nöjer sig med att köra sin elsparkcykel på jämn asfalt, vilket den mesta stadskörningen erbjuder, kommer körkomforten vara mer än godkänd.

E2S V2 2021 Dubbel fjädring

Vi anser att skiftet från luftfyllda till solida däck är ett bra beslut då punktering skapat irritation bland sparkcykelägare, ett problem som blir ett minne blott med solida däck.

Decket

E2S V2:s deck, (som plattan man står på kallas), har en ståyta om 45 x 14,5 cm med 10 cm markfrigång. Från decket till styret är det 95 cm, vilket mer eller mindre blivit standardhöjd i denna prisklass och är lämplig för den genomsnittliga åkaren.

E2S V2 2021 Deck

E2S V2 klarade av att ta sig nerför alla trottoarkanter under tiden vi provkörde den.

Appen

Den nyutvecklade appen finns att ladda ner gratis i både App Store till iPhone och i Google Play till Android. De främsta funktionerna i appen som är värda att nämna är möjligheten att låsa och låsa upp elsparkcykeln, slå av och på farthållare, ställa in hur hårt man vill att den regenerativa bromsen i framhjulet ska ta och slå av och på ”Zero Start” vilket ger föraren möjlighet att starta sin färd utan att kicka igång elsparkcykeln, en funktion som vi rekommenderar att alltid ha satt till ”av” då det innebär en säkerhetsrisk.

Det finns även möjlighet att koppla upp sig mot elsparkcykeln för att läsa ur diverse data; se hur långt du kommit på varje laddning, se hur länge du kört och vid behov läsa av fel- och varningskoder som kan användas i kontakt med support.

E-Wheels App Huvudsidan
E-Wheels App Inställningar
E-Wheels App Informationssida

Byggkvalité

Sett till helheten är E2S V2 en genomtänkt och väldesignad elsparkcykel. Den är solid byggd och ger inte den minsta tillstymmelse till att gnissla eller glappa. Det är dessvärre ett vanligt problem bland elsparkcyklar att de glappar i vikmekanismen under körning, något sådant problem dras inte E2S V2 med. Sett till priset får man mycket för pengarna där materialvalet är gjort för att tillverka en elsparkcykel som är lätt att bära samtidigt som den ska klara av många mil under flertalet år framöver.

Konstruktionen är god där svetsfogarna är välgjorda och rejält tilltagna. Allt kablage är snyggt draget där all genomföring är försluten med gummi för att uppnå IP56-klass som står för dess motstånd mot vatten och damm. Vikmekanismen är uppdaterad från föregående modell där man med en enkel knapptryckning fäller ihop elsparkcykeln mot bakskärmen. Att fälla tillbaka och låsa styrstammen i uppfällt läge är lika enkelt då man klickar låsmekanismen mot styrstammen för att låsa.

E2S V2 2021 Hopvikt konstruktion

Det är uppenbart för oss att E-Wheels hämtat inspiration från andra tillverkare och även lyssnat på sina kunder för att tillverka en elsparkcykel som är driftsäker och som kommer behöva så lite service som möjligt.

Problem med punkteringar och dålig belysning är alltså ett minne blott med denna elsparkcykel då båda dessa svaga punkter blivit åtgärdade i och med solida däck och uppdaterad belysning fram. Vi har således svårt att hitta något att klaga på som framtida konsumenter kommer tycka är dåligt med denna elsparkcykel, för en förstagångsägare som kommer använda elsparkcykeln på jämnt underlag blir det svårt att hitta en bättre elsparkcykel i denna prisklass.

För att höja attraktionskraften på din E2S V2 ytterligare finns det en mängd tillbehör som kommer göra din vardag ännu bekvämare. Som exempelvis den här mobilhållaren som du placerar på styret för smidig användning under färd eller den här väskan där du kan förvara dina värdesaker eller mindre inköp.

E-Wheels E2S V2: Slutsatser

E-Wheels E2S V2 2021 Står i solnedgång bredvid sädesfält

E2S V2 befinner sig i en prisklass där tillverkare lånar och hämtar inspiration av varandra, i och med denna modell har man byggt en robust elsparkcykel där komponenterna är noga utvalda för att kunna erbjuda en bra elsparkcykel till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Vi är imponerade av hur mycket elsparkcykel E-Wheels lyckats få ihop för så lite pengar, vi har inte lyckats hitta några konkurrenter som är i närheten av detta. För att hitta en liknande elsparkcykel hos andra tillverkare får du vara beredd på att ge både en och tvåtusen kronor mer.

Sammantaget är E2S V2 en exceptionell elsparkcykel för att ta sig från punkt A till punkt B, en kompanjon i vardagen där grundläggande funktioner kombinerats med driftsäkra komponenter vilket kommer bringa mycket nytta och glädje under flertalet år framöver.

Det finns självklart bättre elsparkcyklar på marknaden men för att hitta en som presterar bättre än E2S V2 kan du räkna med att behöva ge 2 000 – 2 500 kronor mer än vad denna elsparkcykel i dagsläget kostar.

Om du önskar fler funktioner än vad E2S V2 erbjuder kan du alltid titta på vår ständigt uppdaterade lista över de bästa elsparkcyklarna på marknaden.

E-Wheels E2S V2 - Tekniska specifikationer från tillverkaren

OBS: Informationen nedan kan skilja sig från våra tester.

TillverkareE-Wheels
ModellE2S V2
Vikt12,5 kg
Dimensioner (hopfälld)108 x 43 x 49 cm
Nominell motoreffekt250 W
Topphastighet med spärr20 km/h
Topphastighet utan spärr30 km/h
Räckvidd30 – 35 km
Batterikapacitet360 Wh
Laddningstid6 – 8 timmar
Max förarvikt125 kg
BromstypSkivbroms bak + Elektronisk E-ABS broms fram
Däck8,5″ punkteringsfria
BelysningStark vit belysning fram + röd bakbelysning
VattenresistensIP56