E-Wheels E2S V2 Lite Recension: Stabil instegsmodell som går i 22 km/h, riktigt bra för nybörjaren

Senast uppdaterad: 2023-04-30

E-Wheels E2S V2 Lite mot grå bakgrund
Emblem bästa instegsmodell - E2S V2 Lite

E-Wheels E2S V2 Lite Recension: Översikt

Med utmärkt körkvalitet, en bra och snygg konstruktion och fler funktioner än de flesta andra nybörjarmodellerna är E2S V2 Lite en utmärkt första elsparkcykel med lågt behov av service för förare upp till 90 kg.

Tekniska specifikationer

Uppmätt hastighet: 22 km/h (med spärr)*

Uppmätt räckvidd: 27,2 km*

Vikt: 12,1 kg*

Maxvikt förare: 125 kg

Uppmätt laddningstid: 4 h 20 min*

Vattenresistens: IP56

* Baserat på våra prestandatester som kan skilja sig från tillverkarens specifikationer.

Fördelar & Nackdelar

E-Wheels E2S V2 Lite: Sammanfattning

Med sin E2S-serie har E-Wheels bevisat att det går att tävla mot de största tillverkarna på marknaden gällande design och prisbild. Med sin E2S V2 Lite har de till synes hämtat inspiration från Xiaomis instegsmodeller och samtidigt skapat en elsparkcykel som är bättre på nästan alla punkter.

Åkturen är stabil och lättmanövrerad med en motor vars acceleration lätt går att mäta med elsparkcyklar som kostar både en- och tvåtusen kronor mer.

Körkomforten kommer främst från de pneumatiska däcken som ger en god komfort på all sorts asfalt, för något tyngre förare ger till och med detta val av däck en bättre komfort än vissa elsparkcyklar med kombinationen massivt däck och fjäderdämpning.

Med regumerat deck (plattan som föraren står på), IP56-klassificering och fullgoda stänkskärmar ger E-Wheels E2S V2 Lite intrycket av att kunna köras i de allra flesta väderförhållanden och väglag utan att ta skada.

En av våra absoluta favoritegenskaper är lättheten att ta med denna elsparkcykel i princip överallt, med sin ringa vikt om 12 kg och smidig hopfällning på 4,17 sekunder går det bra att ta med denna elsparkcykel i all kommunaltrafik utan att få onda ögat från medresenärer. När du sedan hoppar av från ditt val av pendlingsfordon fäller du lika enkelt upp E2S V2 Lite på 4,01 sekunder och rullar iväg. Du hittar videon där vi utför vårt hopfällnings-  och uppfällningstest här.

E-Wheels E2S V2 Lite är inte helt utan brister, någon sorts stötdämpning hade varit välkommet, men för under 3 500 kr är det svårt att hitta en bättre elsparkcykel.

E-Wheels E2S V2 Lite med skog i bakgrunden
Belysningens utformning har blivit mer eller mindre standard på alla instegsmodeller, framlyset är placerat uppe i styret och baklyset på bakskärmen, en konfiguration som man kan anse vara helt okej, vi gillar dock exempelvis E2S V2 2023:s lyse bättre, där ett stort framlyse är monterat precis ovanför framdäcket, något som lyser upp bättre, både för medtrafikanter men framförallt för dig som förare. Med 22 km/h i topphastighet och hela 27,2 km räckvidd har du gott och väl med prestanda för att klara av vardagspendlingen, vilket gör E2S V2 Lite till en exceptionell elsparkcykel för nybörjare eftersom den är väldigt lättkörd och välkonstruerad. Allt detta sammantaget kombinerat med ett pris på under 3 500 kr gör att vi utser denna till ”Bästa instegsmodell 2022”.

Andra elsparkcyklar att överväga

Modell Topphastighet (utan spärr) Räckvidd Vikt Pris
E-Wheels E2S V2 2023 30 km/h 35 km 12,5 kg 4 490 kr
E-Wheels E2S V2 Standard 25 km/h 25 km 12,5 kg 4 490 kr
Xiaomi Mi Essential 20 km/h 20 km 12 kg 3 990 kr

Är den bra för större, tyngre förare? -Nej.

Med större och tyngre förare menar vi förare som antingen väger mer än 90 kg eller som är över 2 meter långa. En sådan förare kommer oftast önska ett stort deck, högt styre och pneumatiska däck kombinerat med fjädring.

Större förare behöver mer kraft

Även om E2S V2 Lite har en maxkapacitet om 125 kg och styrstammens höjd är 94,5 cm är E-Wheels E2S V2 Lite helt enkelt inte konstruerad för lite större förare.

Den har en välbeprövad design som gör att den flyter på väldigt fint och är välbalanserad, men den har helt enkelt inte den råa kraften som större förare önskar för att ta sig uppför branta backar, utan att behöva hjälpa till med en och annan spark.

E-Wheels E2S V2 Lite Recension

Prestandatest

Nedanstående resultat är baserade på våra oberoende tester och inte del av den information som tillverkaren erbjuder.

Acceleration (0-20 km/h) 4,16 sek*
Topphastighet 22 km/h (spärrad)
Bromssträcka (20-0 km/h) 4,45 m*
Räckvidd 27,2 km*
Uppför testbacke 14,00 sek*

*Förarvikt 70 kg, Temperatur: 12 grader, Vägförhållande: Stadstrafik med varierande uppför- och nedförslut på vägar och cykelbanor. Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.

Acceleration

Accelerationen är en av de bästa vi provat på en elsparkcykel som kostar under 4 000 kr, den går från 0 till 20 km/h på enbart 4,16 sekunder, för att nå maxhastighet om 22 km/h tog det bara en halv sekund ytterligare, 4,70 sekunder.

I likhet med andra elsparkcyklar inom instegssegmentet kan E2S V2 Lite behöva ett extra tryck på gasreglaget för att komma igång, om du vill slippa detta går det bra att aktivera “zero-start” i E-Wheels-appen, då slipper du sparka igång elsparkcykeln.

Uppför backe

E2S V2 Lite klarar sig uppför mindre uppförslut, 2-4°, helt utan att tappa någon som helst fart.

Brantare backar fungerar även det bra så länge föraren inte väger mer än 85 kg, för att vara en modell i instegssegmentet är detta väldigt bra då konkurrenter i samma prisklass ofta brukar kräva att man hjälper elsparkcykeln med ett par sparkar, i brantare backar.

E2S V2 Lite tog sig upp för vår 9,86-gradiga backe, 44 meter lång på 14 sekunder blankt, detta med en medelhastighet om 11,3 km/h. Föraren vägde 70 kg.

E-Wheels E2S V2 Lite Nedanför testbacke

Med en förare på 92 kg gick det betydligt långsammare, 25,45 sekunder med en medelhastighet om 6,19 km/h, denna elsparkcykel är inte tänkt att köras av en så pass tung förare. Att den lyckades ta sig upp är i sig imponerande. Vi har testat betydligt dyrare elsparkcyklar i samma backe, med samma förare, utan att komma hela vägen upp.

Topphastighet

E2S V2 Lite har en mycket god körkomfort men ingen hisnande topphastighet. Då den lagliga gränsen i Sverige går vid 20 km/h bör man som förare inte sträva efter några hastighetsrekord. Om man köper E2S V2 Lite med spärr ligger maxhastigheten på 22 km/h, önskar man köpa den utan spärr går topphastigheten vid 25 km/h.

Räckvidd

E2S V2 Lite presterade bättre än vad E-Wheels själva specificerat som optimal räckvidd, vi kom upp i hela 27,2 km under vår testfärd med 70 kg förare. Testet utfördes med blandad stadskörning, med upp- och nedförsbackar.

När vi körde exakt samma sträcka med förare som väger 92 kg kom vi 20,7 km, för att vara en elsparkcykel som i skrivande stund kostar under 3 500 kr är detta ett riktigt bra resultat.

Hur står sig E2S V2 Lite i jämförelse med den största konkurrenten Xiaomi? Kolla på vår jämförelse mellan E-Wheels E2S V2 Lite och Xiaomi Mi Essential för mer information.

Bromsar

Skivbromsar är den mest effektiva sortens bromsar på en elsparkcykel, med undantag för hydrauliska som man enbart finner på elsparkcyklar inom toppsegmentet.

E-Wheels E2S V2 Lite närbild på skivbroms

E2S V2 Lite har skivbroms bak och regenerativ motorbroms fram som under våra tester gick från 20-0 km/h på 4,45 meter, detta med en förarvikt på 70 kg. När vi gjorde samma test med en förare på 92 kg fick vi ett resultat på 3,30 meter.

Vi är nöjda med bromstestet som står sig väl i jämförelse med andra elsparkcyklar i prisklasser omkring 3 000 – 6 000 kronor.

Körkomfort

Här är E2S V2 Lite riktigt bra. Körningen är lätt och stabil med ett lekfullt intryck.

Med de pneumatiska däcken både fram och bak är det lätt att hålla fullgas genom de flesta kurvorna under förutsättning att vägunderlaget är jämnt och rent. Jämfört med andra modeller i liknande prisklass är detta något som man sällan stöter på, de brukar ofta kännas mer instabila vilket gör att man gärna släpper lite på gasen.

Bromsen är något intensiv vid minsta nedtryckning av handbromsen, detta beror med största sannolikhet på den regenerativa bromsen som sitter i framhjulet, den går dock att reglera i E-Wheels-appen. Den fysiska bromsen går att reglera både uppe vad bromshandtaget likväl som nere vid skivbromsen. Inbromsningen är på inget sätt extrem och bör därför inte avskräcka en nybörjare från att köpa denna modell.

Enkelheten och smidigheten som den tar sig fram på är något som tilltalar oss när det gäller körkomforten med denna elsparkcykel. Det märks att den är framtagen för att passa en nybörjare.

E-Wheels E2S V2 Lite Funktioner

Bärbarhet

E2S V2 Lite är verkligen bärbar, med sina ynka 12 kg i vikt känns den nästan som en väska när man bär den i hopfällt läge. Att bära den upp- och nedför trappor är därför inga problem, att transportera den i bagageutrymmet i en bil eller ombord på kommunal transport är heller inga bekymmer.

Att kalla den för ultra-portabel går dock inte, detta på grund av att den inte har ett styre som går att fälla ihop och dimensionerna i hopfällt läge är lite för stora: 107,5 cm i längd, 43 cm i bredd och 48,5 cm i höjd.

Smidig låsanordning

E2S V2 Lite har en smidig låsanordning för att låsa styrstammen i uppfällt läge, när det är dags att fälla ihop elsparkcykeln är det bara att trycka på den röda knappen samtidigt som man drar låsanordningen från styrstammen.

När man ska bära elsparkcykeln är den bästa balanspunkten att hålla i där V2 står skrivet på styrstammen.

Styret

E-Wheels E2S V2 Lite Styre framifrån

Styret har likheter med många andra styren i samma prisklass, enkelt och lätt för nybörjare att få grepp om. Att montera fast styret till styrstammen, (vilket är den enda monteringen man behöver göra när elsparkcykeln levereras), är även den enkel. Man för helt enkelt ner styret i styrstammen och drar åt fyra medföljande skruvar med insexnyckeln som också medföljer.

E-Wheels E2S V2 Lite Styre ovanifrån

När det gäller att komma åt de funktioner som finns på styret är även det enkelt för nybörjare. På högersidan av styret hittar du tumgasen, det är det enda: enkelt och smidigt. På vänstersidan finns handbromsen som styr skivbromsen bak likväl som den regenerativa bromsen i framhjulet, 1,5 cm under handbromsen hittar vi även ringklockan som även den styrs med en lite spak, en finurlig konstruktion som gör det lätt att växla mellan handbroms och ringklocka. Ringklockan ger ifrån sig en rejäl ton som med all säkerhet kommer varsla de flesta fotgängare och cyklister i din närhet.

E-Wheels E2S V2 Lite Handtag, ringklocka & handbroms

Vi gillar även de regummerade handtagen som känns som att de tål mycket användning innan de slits ned och behöver bytas ut. Känslan i dessa handtag går heller inte att klaga på.

Den centrerade ovala displayen ger de detaljer man som förare behöver, den kunde ha varit något ljusare för att göra det lättare att läsa av den i dagsljus. Så här använder du skärmen.

Så här ändrar du inställningarna på displayen

Med olika antal klick på den enda knappen styr man av/på, körläge och belysningen, med indikeringar på displayen för var och en tillsammans med batterinivå och hastighetsmätare.

Funktion Beskrivning
När elsparkcykeln är avstängd, tryck en snabb gång för att slå på den.
Körlägen Med elsparkcykeln påslagen byter du mellan körlägen genom att dubbelklicka. — I Eco-mode kan du köra i 15 km/h (indikeras med “ECO”). — I Drive-mode kan du köra i 18 km/h (indikeras med “D”). — I Sport-mode kan du köra i elsparkcykelns maxhastighet om 22 km/h (indikeras med “S”).
Belysning För att slå av och på belysningen klickar man en enkel gång på knappen.
Av För att stänga av elsparkcykeln håller man in knappen i ett par sekunder.

Belysning

Belysningen är en av E2S V2 Lites få svagheter, den främre belysningen är monterad i styret och lyser upp tillräckligt framför styret, dock finns det instegsmodeller som lyser upp bättre. Den bakre belysningen är röd och sitter monterad i bakskärmen, detta lyse blinkar vid inbromsning. Tyvärr kan den bakre belysningen vara för svag för att på ett säkert sätt varsla övrig trafik om sin närvaro när man kör i mörker.

Om man köper denna elsparkcykel rekommenderar vi att köpa till både extra framlyse som man monterar på hjälmen eller kroppen och framförallt ett extra baklyse.

Däck

E-Wheels E2S V2 Lite har pneumatiska däck både fram och bak med en storlek på 8,5”, som ger en förvånansvärt komfortabel körkänsla trots avsaknad av fjädring. Däckens utformning och mönster är i likhet med de flesta andra instegsmodellerna som ger en skön känsla i kurvtagningar, men den kommer inte vinna några priser för sin kurvtagningsförmåga.

E-Wheels E2S V2 Lite Närbild på framdäck

Med pneumatiska däcka, framförallt på bakdäcket är det viktigt att med jämna mellanrum säkerställa att däcktrycket är tillräckligt högt, detta för att undvika punktering. Då bakhjulet består av en solid fälg kan det vara svårt för en lekman att utföra eventuella slangbyten själv.

Decket

E-Wheels E2S V2 Lites deck i närbild

Det regummerade, knottriga decket har en likvärdig utformning som vi är vana att se på flertalet av Xiaomis modeller, en välbeprövad utformning som ger ett gott grepp i både väta och i minusgrader.

Sett till elsparkcykelns totala storlek är decket förvånansvärt stort med sina 56 cm i längd och 14,5 cm i bredd.

Byggkvalité

E-Wheels E2S V2 Lite Inzoomad bild på vikmekanism och kabelgenomföring

Med den lägre prisklassen i åtanke erbjuder E2S V2 Lite en förvånansvärt bra byggkvalitet. Kablarna är rejält isolerade och dess genomföringar, in och ut ur ramen, är rejält kapslade.

Allt från de dubbla stänkskärmarna och pneumatiska däcken till styret och decket andas kvalitet. Det vi gärna hade sett är en något bättre belysning.

IP-klassificering och väderbeständighet

E2S V2 Lite har en IP-klass om IP56, vi förutsätter att detta stämmer vilket då innebär att elsparkcykeln ska stå emot så pass mycket damm och fasta partiklar att elsparkcykeln inte ska ta någon skada. Den ska även stå emot spolning av vatten som inte är högtryck.

Vikmekanism

Vikmekanismen är väldigt smidigt utformad på E2S V2 Lite, med ett enkelt klick mot styrstammen låser du enkelt styrstammen i upprätt läge.

För att vika ihop elsparkcykeln trycker du helt enkelt in den röda knappen på låsmekanismen samtidigt som du drar bort hela flärpen, haka sedan fast styret mot bakskärmen med den fjäderbelastade öglan som sitter monterad på styret och bär iväg elsparkcykeln.

E-Wheels E2S V2 Lite: Slutsatser

E-Wheels E2S V2 Lite Bild på grönområde i soluppgång

Om du letar efter en lättkörd och pigg elsparkcykel inom det lägre prissegmentet som dessutom kräver minimalt underhåll och som tar dig upp för de flesta backarna, om du inte väger mer än 85 kg, är E-Wheels E2S V2 Lite ett utmärkt val.

Den har en gedigen design, är stabil och väldigt god accelerationsförmåga, vilket gör att den till och med kan konkurrera med vissa elsparkcyklar i mellanprisklassen. Hade vi inte vetat om priset hade vi inte varit riktigt lika imponerade, men sett till att denna elsparkcykel går att få för under 3 500 kr, får man väldigt mycket elsparkcykel för pengarna.

Den är helt enkelt stabil med en väldigt bra räckvidd och lekfull att köra.

Om E2S V2 Lite inte passar dina behov, kolla in vår lista över alla de bästa elsparkcyklarna i Sverige.

E-Wheels E2S V2 Lite - Tekniska specifikationer från tillverkaren

OBS: Informationen nedan kan skilja sig från våra tester.

Tillverkare E-Wheels
Modell E2S V2 Lite
Vikt 12,5 kg
Dimensioner (hopfälld) 11 x 15 x 52 cm
Nominell motoreffekt 250 W
Topphastighet med spärr 20 km/h
Topphastighet utan spärr 25 km/h
Räckvidd 25 km
Batterikapacitet 281 Wh
Laddningstid 3 – 4 timmar
Max förarvikt 125 kg
Bromstyp Skivbroms bak + EABS
Däck 8,5″ luftfyllt fram och bak
Belysning Stark vit belysning fram + röd bakbelysning
Vattenresistens IP56