Nitrox H10 Recension: För citypendlaren med specifika behov

Senast uppdaterad: 2024-03-19

Nitrox H10 parkerad framför industribyggnad

Nitrox H10 Recension: Översikt

Letar du efter elsparkcykeln som kan ta dig till och från jobbet eller skolan, som syns bra i mörkret, som inte är rädds väta eller att stå parkerad utomhus? Då kan Nitrox H10 vara alternativet som du letat efter.

Nitrox ”Solid” version av H10 är utrustad med punkteringsfria däck, imponerande belysning och har en konstruktion som gör att man med säkerhet kan låta den stå parkerad utomhus.

För en elsparkcykel som inte kostar mer än 4 995 kronor erbjuder H10 en körkvalitet som är förvånansvärt bra, på jämnt underlag.

Sammantaget är det en välbyggd elsparkcykel som ger intryck av kvalitet och robusthet. Detta är dock inte elsparkcykeln som passar alla, målgruppen borde vara relativt smal, men, där de som har ett specifikt behov, träffar den helt rätt.

Fortsätt läsa för att se vårt samlade intryck och till vilken målgrupp Nitrox H10 riktar sig.

Tekniska specifikationer

Uppmätt hastighet: 21 km/h*

Uppmätt räckvidd: 27,8 km*

Vikt: 16 kg*

Maxvikt förare: 100 kg

Uppmätt laddningstid: 6 h 18 min*

Vattenresistens: Ingen

* Baserat på våra prestandatester som kan skilja sig från tillverkarens specifikationer.

Fördelar & Nackdelar

Nitrox H10: Sammanfattning

Även om Nitrox kanske är mest kända för sina balansscootrar, eller hoverboards som de också kallas, har de under de senaste åren även expanderat sitt utbud för att även täcka elsparkcykelmarknaden.

Elsparkcykeln som vi har fått möjlighet att testa heter Nitrox H10 – Solid, där solid betyder att elsparkcykeln har punkteringsfria, solida däck. Detta är elsparkcykeln för dig som letar efter en elsparkcykel att köra inne i stan med, som dessutom behöver stå parkerad ute på gatan.

Men, vi vet, det finns en uppsjö av elsparkcyklar i denna prisklassen (och vi har testat många av dem).

Denna modell passar dock en specifik målgrupp, nämligen dagspendlaren som har behovet av att parkera elsparkcykeln utomhus. Anledningen till att den skiner extra i detta sammanhang är att konstruktionen av själva ramen lämpar sig extra väl till att låsa fast ett rejält vajer-, kätting- eller bygellås, runt en stolpe, för att säkerställa att elsparkcykeln står kvar även när det är dags för hemfärd.

Den är inte den snabbaste och har inte den bästa accelerations- och klättringsförmågan, men känslan i körningen är mjuk och stabil och tar dig till slutdestinationen varje gång, med över 27 km räckvidd behöver den eventuellt inte laddas mer än ett par gånger i veckan, givetvis beroende på ditt pendlingsavstånd.

Med sina 16 kg är det inte den lättaste elsparkcykeln man kan få tag på, det har givetvis sina för- och nackdelar. Den är inte så enkel och smidig att bära upp- och nedför trappor, samtidigt som de 16 kilona vittnar om en elsparkcykel som är rejält byggd och som kommer hålla för körning, (utan större krav på underhåll), under en lång tid framöver.

Utöver dess gedigna utförande är den också riktigt snygg, framförallt i mörker med sitt blåa sken som är monterat längsmed sidorna. Den har också en högt monterat frambelysning vars funktion är bland det bästa vi testat hittills, ergonomiskt utformade handtag, displayen är centrerad i mitten av styret och är större och tydligare än många andra billiga elsparkcyklar. Decket är något litet vilket gör att man känner sig lite ”inklämd” när man kör lite längre sträckor.

Nitrox H10 parkerad vid grönområde

Bland en uppsjö av olika tillverkare och modeller sticker Nitrox H10 ut lite från mängden, den känns mer gedigen än flera andra tillverkare och kan bli en citypendlare att lita på.

Andra elsparkcyklar att överväga

Modell Topphastighet (utan spärr) Räckvidd Vikt Pris
E-Wheels E2S V2 30 km/h 35 km 12,5 kg 4 490 kr
E-Wheels E2S V2 PRO 30 km/h 50 km 14 kg 5 790 kr
Xiaomi Mi Pro 2 20 km/h 45 km 15 kg 5 990 kr

Är den bra för större, tyngre förare? -Nej.

Med en maxvikt på enbart 100 kg är H10, likt många andra budgetmodeller, inte ämnad för förare som väger lite mer.

Även om konstruktionen och det höga styret känns väl lämpat för längre personer innebär i stället den svagare motorn att ju mer föraren väger desto långsammare går elsparkcykeln.

En annan aspekt att ta i beaktning är de massiva hjulen som blir mer oförlåtande ju mer vikt som finns på elsparkcykeln. Detta innebär att en tyngre person kommer känna minsta lilla ojämnhet i vägen, även på asfalt som är av grövre textur. Ett annat problem blir inbromsningen, en tyngre person får en klart sämre inbromsningsförmåga med Nitrox H10.

Större förare kommer att behöva en mer kraftfull elsparkcykel än Nitrox H10 för en trevlig pendlingsupplevelse.

Nitrox H10 Recension

Prestandatest

Nedanstående resultat är baserade på våra oberoende tester och inte del av den information som tillverkaren erbjuder.

*Förarvikt 91 kg, Temperatur: 12 grader, Vägförhållande: Stadstrafik och landsväg med varierande uppför- och nedförslut på vägar och cykelbanor. Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.

Acceleration

Den något svaga, lagliga motorn erbjuder en acceleration som inte imponerar, under våra tester fick vi ut en snitt-acceleration om 0-20 km/h på 8,71 sekunder, när vi testade att från noll till maxhastighet (21 km/h) tog det ca. tre tiondelar av en sekund längre, 9,03 sekunder.

Om man vill vara säker på att man har en helt laglig elsparkcykel är accelerationsförmågan ofta en av de punkter man behöver göra avkall på, H10 presterar bland de sämre i vår jämförelse bland de accelerationstester vi genomfört, den enda som presterat sämre är Xiaomi Mi Essential.

Uppför backe

Om du tar dig an backarna med lite fart, (som man oftast gör), kommer Nitrox H10 ta dig uppför de flesta svagt- till medelbranta backarna, så länge de inte är för långa.

I vårt backtest gick det dock sämre, vi utför alla våra tester i samma backe, från samma start- och slutpunkt, när vi testade H10 i backen tog vi oss ca. 60% uppför backen innan den inte orkade mer, vi stannade alltså nästan mitt i backen. Det märks att motorn helt enkelt är för svag för vår tuffa testbacke som är 44 meter lång och som har ett genomsnittslutning på 9,86°.

Nitrox H10 parkerad nedanför testbacken

Även en elsparkcykels klättringsförmåga är något man bör vara beredd att göra avkall på om man önskar en 100% laglig elsparkcykel. Föraren vägde vi genomförandet av testet 91 kg och tog sig inte uppför hela backen, med andra ord ett icke godkänt resultat.

Topphastighet

Med en topphastighet om 21 km/h med en förare som väger 91 kg var det ingen risk för några trafiköverträdelser gällande hastigheten, när vi utförde våra tester. Då den lagliga gränsen i Sverige går vid 20 km/h ger Nitrox H10 en marginal för felvisning med 1-2 km/h, en lättare förare kan troligtvis få upp elsparkcykeln i 22 km/h.

Räckvidd

Räckvidden är en av punkterna som Nitrox H10 glänser på, det H10 saknar i acceleration och topphastighet, på grund av den svagare motorn, får man nämligen igen i lång räckvidd. I vårt test nådde vi upp till hela 27,8 kilometer innan batteriet började indikera att det var på väg att ta slut.

Vårt test utförde vi på asfalt av varierande kvalitet, testbanan innehöll svagt- till medelbranta uppförs- och nedförslut där man, vid de medelbranta uppförsbackarna, under stundom var sugen på att hjälpa elsparkcykeln något, då hastigheten gick ner mot 7 km/h. Lättare förare, som inte väger 80 kilo+, bör inte uppleva samma problem.

Om du vet med dig att din dagliga pendlingsrutt inte överstiger 25 kilometer, kommer Nitrox H10 kunna vara alternativet för dig.

Bromsar

Med en bromssträcka på 4,97 meter är bromssträckan lite längre än vad vi föredrar, för att en bromssträcka ska anses vara godkänd bör den ligga under 4,5 meter, allt under 4 meter kan klassas som bra. Som ni förstår räckte inte Nitrox H10 riktigt till här.

Anledningen till detta är troligtvis att H10 förlitar sig väldigt mycket på den elektroniska motorbromsen i bakhjulet, det är nämligen så att Nitrox H10:s mekaniska trumbroms sitter i framhjulet medan den elektroniska bromsen sitter i bakhjulet. Bromsverkan från den mekaniska bromsen i framhjulet är väldigt låg, detta troligtvis p.g.a. den uppenbara risken med att ha en för aggressiv bromsverkan i ett framhjul, vilket kan leda till att föraren kastas över styret vid en kraftig inbromsning. Att då förlita sig på bromsen som sitter i bakhjulet kan verka fullt rimligt, det är då olyckligt att bromsen som sitter i bakhjulet är av elektroniskt slag som har sina begränsningar i bromsverkan som inte mekaniska bromsar har.

Nitrox H10 Frambroms

Med allt detta sagt kan det vara en god idé att ta det lite extra försiktigt i korsningar, rondeller och vägskäl när man kör Nitrox H10.

Körkomfort

Nitrox H10 erbjuder en bekväm och stabil körkänslan när man befinner sig på jämnt underlag, alltså normal asfalt. Ger man sig ut på grövre underlag än så blir upplevelse lätt skakig, även om lite grövre asfalt fungerar bra att köra på är det inget som man vill göra ofta eller under några längre sträckor. Alla små stötar som uppstår gör det helt enkelt för obekvämt i längden, här gör sig avsaknaden av någon form av stötdämpning sig påmind.

Även det något lite väl kompakta decket, (brädan som man som förare står på), gör att man inte vill köra elsparkcykeln under några turer som tar över 45-50 minuter, vi går in på detta mer i detalj nedan där vi går igenom själva decket.

Den stora LCD-displayen är väldigt lätt att se under färden, vilket gör att man inte tappar fokus från vägen om man vill läsa av något samtidigt som man kör.

Överlag är dock körningen väldigt angenäm och stabil så länge man håller sig på jämnt underlag under kortare perioder av körning.

Nitrox H10 Funktioner

Bärbarhet

Nitrox H10-elsparkcykeln är smidig att fälla upp och relativt smidig att fälla ihop, det enda som kan vara lite bökigt är att få tag i den fjäderbelastade öglan, som sitter på bakskärmen, dit man fäster kroken som sitter på styrstammen. Detta är dock en vanesak som man får kläm på efter ett fåtal upp- och hopfällningar.

Inzoomad bild på Nitrox H10:s bakskärm med bygellåset uppfällt

I hopfällt läge är den enkel att bära och med sitt mindre deck blir den portabel. Med sina 16 kg är den dock inte i närheten av någon fjädervikt vilket gör den aningen besvärlig att ta upp och nedför trappor, här kommer den smidiga och säkra utformningen av ramen väl till pass, då det är enkelt att låsa fast elsparkcykeln i valfri stolpe genom att träda en gedigen, uppbrytssäker vajer genom ramen och runt stolpen för att sedan låsa fast den.

En av Nitrox H10 bästa designegenskaper är ramens utformning, vilket gör det enkelt att på ett säkert sätt låsa fast elsparkcykeln runt valfritt fast objekt.

Låsanordning

I likhet med många andra elsparkcyklar i den här prisklass har H10 en låsfunktion som till synes erbjuder en säker låsning av styrstammen i upprätt läge.

Genom att dra den röda spärren uppåt samtidigt som man drar ”låsflärpen” bort från styrstammen lossar man även på styrstamslåset.

Styret

Nitrox H10 styre uppifrån

Nitrox H10 har ett enkelt, smidigt och lättöverskådligt styre med en stor, lättläst display, icke-hopfällbart styre och ergonomiskt utformade handtag. Styrets bredd är i likhet med andra elsparkcyklar i denna prisklassen något smalare vilket går väl i linje med att det inte går att fälla ihop det.

Med de två knappar som sitter under displayen går det enkelt att slå av och på elsparkcykeln, tillika att slå av och på belysningen. På den andra knappen kan man ändra den maximala hastigheten, i tre olika lägen, samt komma åt tripp- och total-avståndsmätaren.

Nitrox H10 styre framifrån

På vänstersidan av styret sitter handbromsen som styr den mekaniska trumbromsen framtill, kombinerat med den regenerativa bromsen i bakhjulet, under bromshandtaget sitter även ringklockan som är enkel att komma åt med pekfingret.

På högersidan av styret sitter tumreglaget, ett liknande tumreglage som vi är vana att se på många andra elsparkcyklar i det här prissegmentet.

Belysning

Nitrox H10 parkerad i mörker med all belysning påslagen

Om vi bara fick nämna en bra punkt med Nitrox H10, (den har många), skulle det vara belysningen, belysningen är den bästa vi har testat hittills bland de elsparkcyklar vi har recenserat. Anledningen till det är främst att framlyset sitter uppe i styret, detta brukar ofta betyda att det innebär en fördel för medtrafikanter som ser föraren bra, men som innebär en nackdel för föraren sett till hur ljuset täcker vägbanan framför föraren, med Nitrox H10 får man det bästa av båda världar.

Man syns nämligen bra av medtrafikanter samtidigt som körbanan framför en som förare blir väldigt bra upplyst, detta är något som är väldigt ovanligt, framförallt hos elsparkcyklar i den här prisklassen.

Nitrox H10 baklyse

Även baklyset syns väldigt bra med sin breda, röda remsa.

Ett extra plus är även det blåaktiga skenet som sitter längs med sidorna på elsparkcykeln, detta är kanske något som främst är attraktivt för en tonåring, rent stilistiskt, men belysningen gör faktiskt att du som förare syns väldigt bra för medtrafikanter även från sidan.

Som vanligt rekommenderar vi att man investerar i ett extra baklyse, som man sätter högre upp på sin kropp, för att synas bättre för bakomvarande medtrafikanter.

Däck

Även om solida, punkteringsfria däck har sina uppenbara fördelar, med den huvudvärk som punktering på elsparkcykeldäck kan medföra, måste man vara medveten att körupplevelsen lätt blir lite stötigare på lite mer ojämnt underlag, detta är något som är klart noterbart även hos Nitrox H10. Eftersom H10 inte har någon inbyggd stötdämpning blir varje ojämnhet klart noterbar och i längden blir det jobbigt att köra på grövre asfalt och självklart även kullerstenar och grus.

En lättare förare kommer troligtvis inte ha lika ont av ojämnheter som en tyngre har, men vi har svårt att rekommendera denna elsparkcykel till någon som vet med sig att deras pendlingsväg består av mycket ojämnt underlag, då finns det andra modeller som gör ett betydligt bättre jobb.

Nitrox H10 framdäck

Med detta sagt erbjuder Nitrox H10:s 8,5″ stora däck ett mycket bra grepp på alla underlag, kurvtagning känns stabilt och det finns aldrig någon känsla av att det känns osäkert att ta några kurvor, även i högre hastigheter.

Decket

Om belysningen är en av de bättre egenskaperna på H10 så är decket en av de sämre, decket är nämligen så pass litet att det kan vara svårt att hitta en komfortabel position att stå på, om man är van vid att använda en elsparkcykel med normalt stort deck kan det vara svårt att hitta en position som känns helt rätt under en längre period av körning, upphöjningen i början och slutet av decket gör att det inte känns helt naturligt att ha foten placerad på dessa ställen, vilket resulterar i en väldigt liten ytan att placera fötterna på.

Nitrox H10:s deck

I likhet med andra smalare elsparkcyklar är det inget bra alternativ att placera fötterna vid sidan om varandra. Ytan på decket är räfflad och regummerad vilket ger ett säkert grepp som med all säkerhet kommer att hålla länge utan att slitas ned.

Byggkvalité

Nitrox H10 Hopfälld

Under alla våra turer med diverse elsparkcyklar har vi märkt att en fin och robust ram verkligen gör stor skillnad för den övergripande körkvaliteten. Detta är något som finns hos Nitrox H10, en robust ram där det inte finns en tillstymmelse till några konstiga skakningar eller rörelser på grund av ramens konstruktion.

Även kabeldragningen är riktigt snygg och minimalistisk, den enda ”kabeln” som är synlig på utsidan är egentligen inte en kabel, det är vajern som går ner till trumbromsen i framhjulet, resterande kablar och vajrar är dragna inuti hela elsparkcykeln, vilket skapar ett stilrent utseende.

Inzoomad bild på Nitrox H10 fällfunktion

Även om det inte står något om eventuell IP-klassificering på Rulls hemsida eller i manualen ser Nitrox H10 ut att klara av en del regn, displayen och knapparna är inkapslade, vajerns inträde i ramen är regummerat och laddporten har gummitätning över sig. Man bör dock tänka på att Rull med största sannolikhet inte kommer acceptera reklamation p.g.a. vattenskada.

Med tanke på att den har trumbroms fram, regenererande broms bak, samt massiva, punkteringsfria däck känns Nitrox H10 byggd för att vara en elsparkcykel som kommer kräva minimalt underhåll.

Nitrox H10: Slutsatser

Nitrox H10 parkerad på grus med å i bakgrunden

Nitrox H10 är en välbyggd, 100% laglig elsparkcykel i nybörjarsegmentet som med sin robusta och underhållsfria design, tilltalar en specifik publik, nämligen citypendlaren som har behov av att kunna pendla i ur och skur, oavsett tid på dygnet som dessutom har behov av att parkera och låsa fast elsparkcykeln utomhus.

På grund av att den är helt laglig i Sverige är den inte supersnabb, accelerationen lämnar mer att önska, tillika förmågan att ta sig uppför brantare backar, detta till trots är den väldigt stabil och driftsäker som med största sannolikhet kommer ta dig fram och tillbaka till och från jobb eller skola, med en räckvidd på ca. 30 km behöver den dessutom inte laddas mer än någon eller ett par gånger i veckan.

Elsparkcykel.com Rekommenderar-emblem

I skrivande stund kostar den 4 995 kronor hos Rull, vilket är ett bra pris för dig som inte är ute efter en massa finesser eller ett (olagligt) fartmonster. Vi rekommenderar därför Nitrox H10 och tror att den kommer tilltala många som behöver en driftsäker, laglig elsparkcykel i vardagen.

Nitrox H10 Solid - Tekniska specifikationer från tillverkaren

OBS: Informationen nedan kan skilja sig från våra tester.

Tillverkare Nitrox
Modell H10 Solid
Vikt 16 kg
Dimensioner (hopfälld) 48 x 48 x 108 cm
Nominell motoreffekt 250 W
Topphastighet 20 km/h
Räckvidd 35 km
Batterikapacitet 360 Wh
Laddningstid 4 – 6 timmar
Max förarvikt 100 kg
Bromstyp Trumbroms fram + elektronisk bak
Däck 8,5″ punkteringsfria fram och bak
Belysning Vit belysning fram, röd bakbelysning, samt blå LED-belysning på sidorna
Vattenresistens Ingen