E-Wheels by Joyor F3+ Recension: Din nästa pendlingspartner

Senast uppdaterad: 2023-01-07

E-Wheels by Joyor F3+ i solnedgång en höstkväll

E-Wheels by Joyor F3+ Recension: Översikt

Med en kompakt och lätt design kan F3+ bli en trogen vän när du, i vått och torrt, ska ta dig till och från arbetet eller skolan. Men är elsparkcykeln tillräckligt bra för att motivera den höga prislappen? Se för- och nackdelar som vi väger mot prissättningen.

Tekniska specifikationer

Uppmätt hastighet: 30 km/h (utan spärr)

Uppmätt räckvidd: 32 km*

Vikt: 13 kg

Maxvikt förare: 120 kg

Uppmätt laddningstid: 8 h 26 min

Vattentålighet: IP54

*Förarvikt 95kg, Temperatur: 10 grader, Vägförhållande: Varierande landsväg och stadstrafik, Medelhastighet: 20 km/h. Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.

Fördelar & Nackdelar

E-Wheels by Joyor F3+: Sammanfattning

Inför stundande vintersäsong tyckte vi att det kunde vara passande med en recension av en elsparkcykel som ska klara tuffare tag och väglag som är anpassad till vårt svenska klimat. Vi tyckte därför att F3+ kunde vara en intressant elsparkcykel att ta sig an, med i skrivande stund en ordinarie prislapp på 7 990 kr har den stora byxor att fylla, då det finns gott om elsparkcyklar på marknaden som är billigare som dessutom gör ett riktigt bra jobb, i de flesta avseenden.

Med F-serien, som F3+ ingår i, har E-Wheels startat ett samarbete med tillverkaren Joyor som blivit en storspelare inom elsparkcykel-tillverkning. Joyor har en egen F-serie där även F3 ingår, skillnaden mellan Joyors egna F3-modell och E-Wheels F3+ är enligt tillverkarens specifikationer att E-Wheels modell även har en IP-klassificering på IP54, där 5:an står för att modellen är dammskyddad, det är den näst högsta graden av skydd mot fasta partiklar vilket är så högt man bör kräva av ett fordon. Den andra siffran, 4:an i IP-klassificeringen står för hur bra skydd fordonet har mot vatten och väta. I detta fallet har fordonet skydd mot strilande vatten från alla vinklar, vilket innebär att man ska kunna köra med elsparkcykeln i alla sorters väder utan att vatten ska tränga in. En ännu högre IP-klassificering innebär att elsparkcykeln även tål att spolas av med munstycke. När man ska tvätta av sin F3+ bör man med andra ord enbart använda sig av strilande vatten.

Vi rekommenderar att man alltid tvättar sin elsparkcykel med svamp och trasa, oavsett IP-klassificering.

E-Wheels by Joyor F3+ med bäck i bakgrunden

F3+ är en bra elsparkcykel som känns driftsäker och att den tål tuffa tag, vi har provat. Vi har dock svårt att rekommendera denna elsparkcykel till sitt ordinariepris då det finns så många bra elsparkcyklar som inte kostar mer än 6 000 kr, om du dock har turen att hitta F3+ för under 6 000 kr, i bland har E-wheels specialerbjudanden om 5 990 kr, rekommenderar vi den varmt då den kan bli en ultrakompakt pendlingspartner i ur och skur.

Jämförelse mellan E-Wheels by Joyor F3+ och Joyor F3

Jämförelse E-Wheels by Joyor F3+ Joyor F3
Ordinarie pris 7 990 kr ca. 5 990 kr
Vikt 13 kg 13 kg
Motor (nominell) 350 W 350 W
Vattentålig Ja, IP54 Nej
Display Batteriindikator, Hastighet, Körläge, Belysning av/på, Trippmätare, Zero-Start av/på Batteriindikator, Hastighet, Körläge, Belysning av/på, Trippmätare, Zero-Start av/på
Mobil-app Nej Nej
Startsätt Kick-to-Start, Zero-Start Kick-to-Start, Zero-Start
Farthållare Ja Ja
Räckvidd 35-40 km 35-40 km
Laddningstid 6-7 timmar 6-7 timmar

Andra elsparkcyklar att överväga

  • Vi jämför alla våra favoriter i listan över de bästa elsparkcyklarna.
  • Bättre pris: E2S V2 har 100 W lägre motoreffekt och är något otympligare att bära, annars är E2S V2 ett bra alternativ till nästan halva priset.
  • Jämbördig fast bättre: GaloreRide Zero 8 och E-Wheels by Joyor F3+ är i mångt och mycket väldigt lika i utseende. Zero 8 känns dock mer gediget byggd med större hjul, bättre belysning, bredare styre, gängad hopfällningsmekanism i styret, kraftfullare motor och elsystem på 42 volt i jämförelse med F3+:s 36 volt. Det som F3+ har som inte Zero 8 erbjuder är en lättare vikt och IP-klassificering, vilket innebär att man inte bör köra Zero 8 i väta.
  • Lättare och smidigare: Vi rekommenderar främst F3+ till pendlare, som delar av pendlingsturen åker med tunnelbana, spårvagn eller annan kollektivtrafik. Ninebot Segway Air T15E är dock svårslagen i lätthet och smidighet. Observera att den enbart har en räckvidd på 12 km vilket betyder att det dagliga pendlingsbehovet med elsparkcykel inte bör vara längre än 6 km, enkel resa.
  • Pendla med stil: Unagi The Model One E500 är en av de tjusigaste elsparkcyklarna vi någonsin provat, kolla in den, den är så läcker! Med sina få 12 kg och 24 km räckvidd är det ett bra alternativ till F3+. I skrivande stund kostar den dock 1 000 kr mer.
Modell Topphastighet (utan spärr) Räckvidd Vikt Pris
E-Wheels by Joyor F3+ 30 km/h 40 km 13 kg 7 990 kr
E-Wheels E2S V2 2023 30 km/h 35 km 12,5 kg 4 490 kr
GaloreRide Zero 8 40 km/h 45 km 18 kg 7 990 kr
Ninebot Segway Air T15E 20 km/h 12 km 10,5 kg 7 021 kr
Unagi The Model One E500 25 km/h 24 km 12 kg 8 999 kr

E-Wheels by Joyor F3+ Recension

Prestandatest

Nedanstående resultat är baserade på våra oberoende tester och inte del av den information som tillverkaren erbjuder.

Acceleration (0-22 km/h) 8,8 sekunder
Acceleration (0-30 km/h) 16,0 sekunder
Topphastighet 30 km/h (utan spärr)
Bromssträcka (22-0 km/h) 4,45 meter
Bromssträcka (30-0 km/h) 9,24 meter
Räckvidd 32 km*
Uppför testbacke Halvvägs uppför backen

*Förarvikt 95kg, Temperatur: 10 grader, Vägförhållande: Varierande landsväg och stadstrafik, Medelhastighet: 20 km/h. Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.

Acceleration

E-Wheels by Joyor F3+ förs fram av en motor på 350 watt (nominell effekt). Maxeffekten ligger dock på det dubbla, 700 watt. Accelerationen är rapp och ligger väl i linje med många andra populära alternativ på marknaden. I våra tester accelererade vi från 0 till 22 km/h på 7,9 sekunder (förarvikt: 95 kg). Ju lättare föraren är desto bättre acceleration kommer elsparkcykeln att erbjuda.

Modellen säljs även utan hastighetsspärr, vilken dock är olaglig att föra fram på allmän väg, vi testade även denna version och fick då ett resultat på 16,4 sekunder när vi accelererade från 0 till 30 km/h med samma förare.

Accelerationen i uppförsbacke lämnar dock mer att önska, detta pratar vi mer om under nästa rubrik.

Uppför backe

Att köra uppför testbacken med F3+ var något av en besvikelse, när vi kommit ca. en tredjedel uppför backen stannade den, då orkade inte motorn mer. Backen som vi testar i är 44 meter lång och har en lutning på 9,86° eller 17,38%. Enligt tillverkaren ska F3+-modellen klara sluttningar upp till 15°, vilket får oss att tro att det är en inställning som behöver ändras för att uppnå önskad effekt. Vi utför dock alla våra tester med fabriksinställningar då vi anser att de flesta potentiella kunderna inte kommer att ändra några inställningar från fabrik.

Testbacken för E-Wheels by Joyor F3+

Har du mycket backar på din pendlingsresa är eventuellt inte E-Wheels by Joyor F3+ den bästa elsparkcykeln just för dig.

Topphastighet

I likhet med alla våra topphastighetstester utfördes även våra tester med F3+ på samma sträcka med relativt nylagd asfalt för att ge samma förutsättningar. Elsparkcykeln var även inställd på hastighetsläge nummer tre, vilket är den högsta.

Då vi testade F3+ utan hastighetsspärr är det detta resultat vi kan redovisa, topphastigheten vi nådde upp till var 32 km/h. Om man beställer en laglig version ska denna enligt tillverkaren gå i max 20 km/h. Värt att tänka på är att uteffekten är densamma oavsett vilken version man beställer, den med spärr har alltså inte lägre uteffekt än den utan spärr.

Räckvidd

Under en kylslagen oktoberdag gav vi oss ut för att utföra distanstestet på E-Wheels by Joyor F3+. Med en medelhastighet på 20 km/h och en temperatur på 7 grader Celsius körde vi främst landsväg med grövre asfalt men även en del stadstrafik. Under dagen lyckades vi få ut en räckvidd om dryga 32 km, vilket är imponerande sett till att föraren väger 95 kg.

Vi uppskattar att man med lätthet kan få ut den, enligt tillverkaren specificerade, maxräckvidden om 40 km om man som förare inte väger mer än 80 kg.

Räckvidden är väldigt imponerande sett till elsparkcykelns vikt, att en elsparkcykel som endast väger 13 kg kan erbjuda en räckvidd på dryga 40 km får med bravur godkänt.

Bromsar

Trumbromsen som sitter inne i bakhjulet på F3+ är en av de mest driftsäkra bromssystemen som finns bland elsparkcyklar. Normalt sett har dock en trumbroms sämre bromsverkan än exempelvis de mer populära skivbromsarna, så var dock inte fallet i vår jämförelse. Vi gillar att jämföra våra resultat med testvinnaren E2S V2 då detta är en väldigt kompetent elsparkcykel med en låg prislapp. E2S V2 har skivbroms bak och regenerativ broms fram, F3+ har i sin tur både regenerativ broms och trumbroms i bakdäcket.

Närbild på bakbromsen på E-Wheels by Joyor F3+

I vårt bromstest från 22-0 km/h presterade F3+ likvärdig med E2S V2, stoppsträckan var 4,45 m, endast 6 cm längre än E2S V2:s resultat. Detta resultat är klart godkänt och ligger likvärdigt med andra elsparkcyklar från andra kända tillverkare.

Bromsspår efter E-Wheels by Joyor F3+

Körkomfort

När vi når utvärderingen av körkomforten når vi en av F3+:s kanske svagaste punkter, de relativt små hjulen i kombination med ett massivt bakdäck gör att körkomforten tyvärr inte är speciellt god. Minsta lilla ojämnhet i underlaget eller till och med grövre asfalt känns i kroppen. Man skulle kanske kunna tro att dämpningen skulle göra upplevelsen bättre och det gör den med all säkerhet, men dessvärre inte tillräckligt.

E-Wheels by Joyor F3+ har nämligen dubbla luftdämpare baktill som är kopplade mellan decket (plattan som föraren står på) och bakhjulet, detta för att fånga upp så mycket stötar som möjligt från bakhjulet. Framtill sitter det en fjäderdämpning i styrstammen som ska fånga upp stötar från framdäcket. Vi upplever att dämpningen fram gör ett fullgott jobb då fjäderdämpningen funkar utmärkt i kombination med det luftfyllda framhjulet som med största sannolikhet fångar upp en del av stötarna. Dämpningen baktill i kombination med det relativt lilla, massiva hjulet på 8″ är sannolikt det som gör körningen mindre angenäm när man exempelvis tar sig fram på landsväg.

Inzoomad bild på fjädring fram och bak på E-Wheels by Joyor F3+

Vi jämför gärna F3+ och Zero 8, (vår Zero 8-recension finns att läsa här) eftersom de har väldigt mycket gemensamt konstruktions- och utseendemässigt, där ibland samma utformning av stötdämpning och hjul. Det som skiljer dem åt är storleken på däcken, F3+:s däck är 8″ medan Zero 8 har något större däck om 8,66″, man kan tro att 0,66″ inte borde innebära någon direkt skillnad men vi upplever att körkomforten är bättre på Zero 8 och kan inte se någon annan anledning än att hjulen är något större.

En annan funktion som gör körupplevelsen mer behaglig är möjligheten att höja eller sänka styret med hjälp av teleskopfunktionen som sitter i styrstammen, man lossar teleskopfunktionen genom att vika upp flärpen som sitter i mitten av styrstammen, på så sätt kan man välja höjden på styret från 91 till 99 centimeter. En funktion som gör att allt från ungdomar och kortare personer kan få ut samma körkomfort av elsparkcykeln som längre individer.

I övrigt är F3+ en väldigt rolig elsparkcykel att köra, accelerationen i kombination med den mindre formfaktorn gör att den känns extra lätt att manövrera vilket gör det roligt att ”leka” med den på ojämnare underlag. Den är väldigt tystgående vilket en bra elsparkcykel av god kvalitet bör vara.

E-Wheels by Joyor F3+ Funktioner

Bärbarhet

I motsats till körkomforten är bärbarheten en av F3+:s starkaste punkter, detta är en riktigt bra elsparkcykel för dagpendalaren som i kombination med tunnelbana, spårvagn, buss eller annan kollektivtrafik önskar ett fordon som kan ta dig från kollektivtrafikens slut till slutdestination.

Du viker enkelt ihop elsparkcykeln till ett kompakt paket genom att vika styrstammen mot bakhjulet genom att dra i handtaget nere vid änden av styrstammen. Som om inte det vore nog kan du även vika ihop själva styret genom att dra cylindrarna som sitter på varsin sida om styrets mitt bort för att på så sätt få möjlighet att vika styret ner mot styrstammen.

Detta resulterar i en så kompakt elsparkcykel som vi någonsin har provat, hopvikt mäter den inte mer än: 920 mm bred och 360 mm hög. Storleken i kombination med vikten på enbart 13 kg gör det lätt att bära med sig elsparkcykeln överallt, även i kollektivtrafiken.

Närbild på vikmekanismen på E-Wheels by Joyor F3+

Efter varje åktur har vi vikt ihop elsparkcykeln för förvaring, detta har inte varit några problem, fjädern som håller spärrhandtaget på plats känns rejäl och kommer med all säkerhet klara tusentals hopfällningar. Mekanismen är till och med enklare än många andra tillverkare vilket gör att en hopfällning, exklusive fällning av själva styret, inte tar mer än 2,8 sekunder.

Att fälla elsparkcykeln tillbaka upp är lika enkelt, på samma sätt som när man fäller ihop elsparkcykeln drar man även i handtaget när man ska fälla upp elsparkcykeln, vilket resulterar i ett liknande tidsmässigt resultat, skillnaden är att man behöver säkerställa att handtaget faller ner i låst position vilket kräver att man med lite kraft trycker styrstammen framåt, något som tar en extra sekund vilket innebär att uppfällning tar ca. 3,8 sekunder.

Styret

F3+ har, beroende på vad man är ute efter, ett tillräckligt brett styre. Med sina 50 cm är det ett lagom brett styre för dig som vill ha en så kompakt elsparkcykel som möjligt när du smidigt förflyttar dig en kortare sträcka för att sedan fälla ihop din elsparkcykel. Du som däremot har tänkt att köra längre sträckor kan komma att tycka att 50 cm är något i det smalaste laget då bekvämligheten med 5-10 cm extra bredd på styret gör mycket för komforten.

Hela styret sett ovanifrån E-Wheels på Joyor F3+

På högersidan av styret hittar vi kombinerad display och pekfingergas. Displayen är ordentligt synlig i alla väder, även i direkt solljus. Eftersom att F3+ inte ger tillgång till någon mobil-app är det enkelt att ändra de olika inställningarna med hjälp av de båda knapparna man hittar till höger om själva displayen.

På vänstersidan hittar vi ringklockan som är en standard ringklocka som man ofta ser på cyklar, inget märkvärdigt men den gör ett fullgott jobb. Här hittar vi även handbromsen som med en vajer och en elkabel är kopplad till den regenerativa bromsen och den fysiska trumbromsen. Den fysiska bromsens bromsverkan går att ställa både på bromshandtaget och där vajern tar slut nere vid trumbromsen.

Styret på F3+

Som vi tidigare nämnt har elsparkcykeln en IP-klass på IP54 vilket innebär att displayen givetvis tål att användas i alla typer av väder.

Belysning

Belysningen på E-Wheels by Joyor F3+ består av en stark lysdiod fram, placerad över hjulet. Belysningen bak består av en röd lysdiod som är monterad på bakskärmen.

Frambelysning i mörker på E-Wheels by Joyor F3+

Frambelysningen är i det svagaste laget, både för medtrafikanter och för dig som förare. Risken finns att medtrafikanter inte uppmärksammar lysdioden som förvisso lyser starkt men är inte tillräckligt stor för att vara klart noterbar, framförallt i stadstrafik där det finns så många andra ljuspunkter som kallar på trafikanters uppmärksamhet. För dig som förare är belysningen dessvärre för svag för att lysa upp en tillräckligt stor yta framför elsparkcykeln.

Bakbelysning i mörker på E-Wheels by Joyor F3+

Bakbelysningen är jämförbar med många andra elsparkcyklar och går egentligen inte att klaga på, men som med alla andra elsparkcyklar är bakbelysningen lågt placerad vilket gör att vi gärna rekommenderar en extra ljuspunkt som är placerad på ryggen eller huvudet för att synas ordentligt.

Däck

Kombinationen av massivt däck bak och luftfyllt fram är något som vi verkligen gillar och gärna ser att fler tillverkare erbjuder framöver. Då de flesta punkteringar sker på bakdäcket är detta ett problem som inte finns på F3+.

Framdäck på E-Wheels by Joyor F3+

I jämförelse med exempelvis Zero 8, som är en likvärdig elsparkcykel i många aspekter, har F3+ ett annat däckmönster vilket till synes ger ett bättre grepp på våta underlag än vad Zero 8 gör. När vi provkört F3+ under blöta oktoberdagar har vi inte haft något problem med att få grepp på även då blötaste och halaste underlagen. Bortsett från höstlöven som, när de samlas i lager, blir som såpa oavsett typ av däck.

Decket

Ytan där föraren står på kallas för deck, decket på F3+ har en yta om 49 x 16 cm vilket är tillräckligt brett för att stå med fötterna bredvid varandra om man vill växla sin åkposition under lite längre färder. Den bästa positionen att stå i är den mer klassiska med ena foten framför den andra.

Decket på E-Wheels by Joyor F3+

Ytan som föraren står på består till största del av ett sandpappersliknande material vilket gör att man står bekvämt och säkert även när ytan blir blöt eller till och med får lite snö på sig.

Elsparkcykelns markfrigång är 11,50 cm och styret går att justera i höjdled från 91 till 99 centimeter.

Byggkvalité

Det mesta med E-Wheels by Joyor F3+ andas kvalitet, komponenterna är valda med omsorg, där elsparkcykelns vikt verkar ha haft stor prioritet då elsparkcykeln enbart väger 13 kg. Den kommer med största sannolikhet klara av hundratals mil på vägarna utan några bekymmer.

Handtagen är ergonomiska, kabeldragningen är välgenomtänkt med så mycket kabel dragen inne i styrstammen och decket som möjligt, IP54-klassificeringen innebär att elsparkcykeln tål att köras i alla väder.

En av få anmärkningar vi har på just materialvalet är beslutet att inte ha gängade cylindrar till styrets vikmekanism. Man kan till viss mån förstå valet då F3+ först och främst känns inriktad mot dagpendlare, då vill man inte behöva skruva av och på cylindrarna varje gång man ska vika upp och ner elsparkcykeln. Det vi dock ser som ett bekymmer är att i längden kommer detta kunna göra att styret börjar glappa, något man slipper om cylindrarna är gängade som på exempelvis Zero 8.

E-Wheels by Joyor F3+: Slutsatser

E-Wheels by Joyor F3+ i solnedgången med bäck i bakgrunden

Om man köper E-Wheels by Joyor F3+ får man en bra elsparkcykel. Vi rekommenderar den främst till dig som letar efter en elsparkcykel att ha med i kollektivtrafiken, dess kompakta design och lätta vikt gör den i det närmsta optimal att ta med sig överallt. Med en räckvidd på upp mot 40 km behöver du dessutom troligtvis inte ladda den mer än någon gång i veckan. För dig som letar efter en elsparkcykel att köra längre sträckor med i ett svep, som inte behöver vara liten och nätt, finns det andra elsparkcyklar som presterar bättre och som är mer gediget byggda, som dessutom kostar ett par tusenlappar mindre.

För tyvärr är det så att ordinarie prislapp, i skrivande stund 7 990 kr, är för hög för att rekommendera den till någon. Anledningen till det är enkel, det finns så pass många fina, kvalitativa elsparkcyklar ute på marknaden som kostar mindre än 7 990 kr, som dessutom är snäppet bättre.

Om man kan hitta den till nedsatt pris, E-Wheels erbjuder den ibland för 5 990 kr, är saken annorlunda och den kan då ses som prisvärd.

E-Wheels by Joyor F3+ - Tekniska specifikationer från tillverkaren

OBS: Informationen nedan kan skilja sig från våra tester.

TillverkareJoyor
ModellF3+
Vikt13 kg
Dimensioner (hopfälld)88 x 18 x 36 cm
Nominell motoreffekt350 W
Topphastighet med spärr20 km/h
Topphastighet utan spärr25+ km/h
Räckvidd30 – 40 km
Batterikapacitet468 Wh
Laddningstid6 – 7 timmar
Max förarvikt120 kg
BromstypTrumbroms bak + EABS
Däck8″ luftfyllt fram, 8″ massivt bak
BelysningStark vit belysning fram + röd bakbelysning
VattenresistensIP54