Zero 8 Recension: Snabbhet och räckvidd till bra pris
Senast uppdaterad: 2023-01-07
Zero 8 Recension: Översikt
Med fem olika modeller i Zero-serien är Zero 8 instegsmodellen som slår vanliga, så kallade standardmodeller, från exempelvis Xiaomi med hästlängder. För att hitta konkurrenter måste man titta uppåt i prisklasser.
Tekniska specifikationer
Uppmätt hastighet: 38 km/h (ospärrad)
Uppmätt räckvidd: 48,5 km*
Vikt: 18 kg
Maxvikt förare: 120 kg
Uppmätt laddningstid: 9 h 17 min
Vattentålighet: Ingen
*Förarvikt 95kg, Temperatur: 22 grader, Vägförhållande: Varierande vägunderlag (landsväg och cykelbanor). Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.
Fördelar & Nackdelar
- Grym räckvidd
- God stötdämpning både fram och bak
- Råstark motor
- Tar sig uppför backar med enkelhet
- Går att fälla ihop kompakt
- Ingen vattenresistens
- Belysningen kunde varit bättre ur ett förarperspektiv
Zero 8 Sammanfattning
Zero 8 passar dig som kört runt på en elsparkcykel med standardutförande som exempelvis Xiaomis populära M365 och känner att du vill ta det till nästa nivå. Men den passar även bra för dig som ska köpa din första elsparkcykel som känner att du vill lyxa till det lite utan att för den delen behöva tömma sparkontot.
Vi vågar påstå att Zero 8 är bland det bättre alternativet för dig som vill ha en elsparkcykel som har lite mer utrustning och finesser jämfört med en ”Svensson-scooter” men som för den delen inte vill lägga ut för mycket pengar på den. I dagsläget kostar Zero 8, 6 990 kr, ett riktigt bra pris sett till den prestanda du får.
Vår sammanfattning av Zero 8 är att vi fick ut en räckvidd om 48,5 km med förarvikt på 95 kg. Accelerationen är väldigt bra, det märks att det är en stor motor som driver elsparkcykeln. Formatet blir vad vi skulle beskriva som ultra-kompakt när den är helt hopfälld och är därför väldigt lätt att förvara i bostad, bil och i kollektivtrafiken, vikten på 18 kg gör dock att den inte är en maskin som man lätt bär med sig överallt.
Med punkteringsfritt däck bak slipper man med största sannolikhet punktering då 93% av alla punkteringar uppstår på bakdäcket. Åtnjut samtidigt dämpning i form av luftfyllt däck fram, stålfjäder i styrstammen och dubbel luftfjädring bak.
Om din budget för din kommande elsparkcykel är 7 000-8 000 kr är Zero 8 ett bra val. Du får rejält med ”muskler” för att susa fram i upp till 40 km/h om du så önskar samtidigt som att åkturen är klart bekvämare än instegsmodeller från exempelvis Xiaomi.
Zero 8 Recension
Prestandatest
Nedanstående resultat är baserade på våra oberoende tester och inte del av den information som tillverkaren erbjuder.
Acceleration (0-22 km/h) | 6,3 sekunder |
Topphastighet | 38 km/h (utan spärr) |
Bromssträcka (22-0 km/h) | 3,93 meter |
Räckvidd | 48,5 km* |
Uppför testbacke | 12,7 sekunder |
*Förarvikt 95kg, Temperatur: 22 grader, Vägförhållande: Varierande vägunderlag (landsväg och cykelbanor). Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.
Acceleration
Zero 8:an har en stor motor på hela 1 000 watt, den nominella effekten är dock 500 watt. Med många inställningsmöjligheter har vi provat accelerationen med diverse justeringar. I vårt snabbaste accelerationstest gick vi från 0 till 22 km/h på 6,3 sekunder. Från 0 till 38 km/h tog det 18,4 sekunder. Föraren i båda testerna vägde 95 kg, lättare förare kommer uppleva ännu bättre acceleration.
Återförsäljaren E-Wheels erbjuder Zero 8 med eller utan hastighetsspärr, tänk på att accelerationen är densamma även om du köper den med hastighetsspärr.
Som jämförelse är det värt att nämna att storfavoriten E-Wheels E2S V2 2023 går från 0 till 22 km/h på 7,5 sekunder.
Uppför backe
Motorn är tillräckligt kraftfull för att ta dig uppför branta backar, någon toppfart kommer du dock inte komma upp i. Även tyngre förare kommer med lätthet kunna ta sig uppför de flesta sluttningar, detta är något som kan visa sig problematiskt hos klenare modeller som enbart har 250 watts motorer, som exempelvis Xiaomi M365.
Vill du ha ännu mer kraft i backarna kan den större modellen, Zero 9, vara något att överväga.
Vi har även utsatt Zero 8 för vårat backtest, elsparkcykeln tog sig upp för backen på 12,7 sekunder med en medelhastighet på 8 km/h. Vår testbacke är en brant backe som vi valt just för att sätta elsparkcyklarna som vi testar på stort prov, den är 44 m lång och har en lutning på 9,86 grader. Likt våra andra tester körs sparkcykeln alltid av en 95 kg förare.
Topphastighet
Under optimala förutsättningar, på fint underlag, kom vi upp i en hastighet om 38 km/h när vi hastighetstestade Zero 8. Det går även att köpa modellen med hastighetsspärr, topphastigheten enligt återförsäljaren är då 20 km/h.
Räckvidd
Zero 8 har ett batteri på 624 wh. Vi testade räckvidden till imponerande 48,5 kilometer, under verkliga vägförhållanden där både landsväg och stadskörning ingick. Dagstemperaturen låg på ca. 22 grader.
Bromsar
Zero 8:an har en trumbroms i bakhjulet till skillnad från många andra modeller som vanligtvis har skivbroms. Denna kvalitativa broms är i många fall att föredra framför billigare skivbromsar då trumbromsen vanligtvis håller längre och ger väl så god bromsverkan.
Denna modell erbjuder något så ovanligt som motor och broms i samma nav. En design som fungerar förvånansvärt bra.
När vi satte bromsarna på prov i vårt bromstest, 22-0 km/h, fick vi en uppmätt bromssträcka på 3,93 meter, ett imponerande resultat. Man brukar säga att en bromssträcka på under 4,5 meter är godkänt och om man lyckas bromsa fullt innan 4 meter så är det riktigt bra.
Körkomfort
Zero 8 har däck med 8 tums storlek. Det främre däcket är luftfyllt och det bakre massivt. Denna avvägning har man valt på grund av att risken för punktering är ca. 13 gånger större på bakhjulet. Med dubbla luftdämpare bak och stålfjädring i styrstammen får man en bekväm åktur, en betydligt bekvämare körning än vad elsparkcyklar med dubbla solida däck brukar erbjuda.
Accelerationen som Zero 8 erbjuder är smygande där den största accelerationen kommer efter ett par sekunder av ”full gas”, det gör att körningen känns kontrollerad och man behöver aldrig känna att elsparkcykeln skenar. Även inbromsningen känns trygg där man kan ställa hårdheten på den elektriska bromsen i inställningarna på displayen, den mekaniska trumbromsen justerar man lätt genom att snurra på änden av bromsvajern.
Detaljer som vi är speciellt förtjusta i är handtagen som är formade för att erbjuda ett ergonomiskt grepp, även pekfinger-gasen är en vinnare i jämförelse med tumgas. Detta rör sig dock om en fråga om tycke och smak.
I likhet med de allra flesta elsparkcyklarna kan man välja att slå av och på ”Zero-Start”, inställningen som bestämmer om du behöver sparka igång sparkcykeln för att aktivera motorn. Vi rekommenderar alltid att ha denna på för att undvika olycka om man av misstag skulle komma åt gasen i till exempel en vägkorsning.
Zero 8 görs av en mindre tillverkare där antalet konstruerade maskiner inte uppgår i närheten av vad giganter som exempelvis Ninebot tillverkar. Detta är något som vi anser är på både gott och ont, det märks att varje elsparkcykel som tillverkas görs med omtanke och att varje detalj sitter ordentligt, man behöver inte efterdra några skruvar. Något som andra tillverkare brukar ha problem med då det till och med händer att bultar lossnar efter ett tags körning, något som skulle kunna innebära en katastrof.
Det negativa med detta är att det saknas lite finesser, det knakar och gnisslar vid körning, framför allt i lägre hastigheter, något som en större tillverkare med största sannolikhet hade ordnat innan de satt produkten i produktion.
Zero 8 Funktioner
Bärbarhet
Zero 8 är en rejäl pjäs med sina 18 kg men är samtidigt ganska bärbar. Tyngde är rättmätig sett till det stora batteriet som räcker länge och en kraftfull motor med rejält tryck i, den är samtidigt tillräckligt lätt för att de flesta vuxna ska kunna ta den uppför trappor eller bära den i kollektivtrafiken.
Zero 8:an är tillräckligt liten när den är hopfälld för att få plats i bagaget på en mindre bil
En av de punkterna där Zero 8 lyser lite extra är hur liten och kompakt den blir när den är hopfälld, utöver att fälla styrstammen mot decket går även styrstammen att trycka ihop, styret går att fälla på två ställen vilket resultera i dimensioner på smått otroliga 98 x 18 x 37 centimeter i helt hopfällt läge.
Lista på de ställen som går att fälla/trycka ihop på Zero 8:
- Fällbart styre, (två punkter)
- Styrstammens vikmekanism mot decket
- Styrstammens teleskopmekanism
Alla dessa mekanismer är gjorda av utmärkt kvalitet för att hålla för mängder av ut-/hopfällningar. Det varken glappar eller gnisslar på några av dessa punkter där mekanismerna har sina potentiellt svagare punkter. Styrstammens vikmekanism låser på plats med en fjäderbelastad sprint, ett snabbt och smidigt system som man dock bör vara extra noggrann med att ”klicket” kommer när stryrstammen fälls upp före användning, detta för att inte styrstammen ska kunna fällas under körning.
Något som Zero 8 har som enbart dyrare modeller brukar ha är gängade hylsor för att fästa styret i uppfällt läge. Billigare maskiner brukar ha släta hylsor som enbart hålls på plats med fjädrar, Zero 8 har alltså både fjäder och gängor som skruvas på för att säkra ett fast styre utan glapp.
Styret
Display-enheten, som vi känner igen från många andra elsparkcyklar, har tre reglage: strömbrytaren, ”mode”-knapp och gasreglage. På displayen finns en hastighetsmätare, trippmätare, man kan läsa av batterinivån och byta ”växel”. Med växel menar vi inte en fysisk växel som på en bil utan en möjlighet att med en knapptryckning byta inställning som möjliggör att justera maxhastigheten. Det finns tre olika ”växlar”.
Den bakre trumbromsen likväl som den regenerativa motorbromsen styrs med ett sedvanligt bromshandtag som sitter på vänster sida, på vänster sida sitter även en sedvanlig ringklocka som fungerar utmärkt för att påkalla uppmärksamhet ute i trafiken. Styret är brett och kan vikas vid förvaring eller transport, föraren får en bekväm ställning när den håller i styret och körningen känns mer naturlig och skön jämfört med elsparkcyklar med smalare styren.
Föraren kan dessutom välja exakt vilken höjd den vill ha på styret genom teleskopsfunktionen i styrstammen.
Belysning
Zero 8 har tre belysningspunkter fram, en i framskärmen och en på respektive framsida av decket. Bakbelysningen består av två lysdioder, en på respektive baksida av decket.
Belysningen är god för medtrafikanter, du syns bra i mörker. Dock kan frambelysningen behöva förbättras ur ett förarperspektiv då belysningen inte lyser upp vägen speciellt bra.
Däck
Zero 8 har ett 8 tums (21,6 centimeter) pneumatiskt (luftfyllt) däck fram och ett massivt (punkteringsfritt) däck bak. det finns uppenbara för-och nackdelar med båda däcken. Ett luftfyllt däck reducerar stötar markant samtidigt som det kan få punktering. Ett massivt däck kan inte få punktering men det blir mer stötigt.
Vi anser att Zero 8 har en bra avvägning då 93% av alla punkteringar på elsparkcyklar sker på bakdäcken, de dubbla luftdämparna bak fångar de flesta stötarna och ger en behaglig åktur även på lite grövre underlag.
Decket
Decket, brädan som föraren står på, har dimensionerna 49,0 x 20,8 centimeter. Markfrigången ligger på 13,2 centimeter. Dimensionerna från decket upp till styret är justerbart från 91,4 centimeter till 99,1 centimeter.
Markfrigången är god, att köra upp- och nerför trottoarkanter är därför inga problem. Särskilt i kombination med den rappa fjädringen.
Byggkvalité
Zero har gjort sig kända för att tillverka rejäla elsparkcyklar, Zero 8 är inget undantag. Tillverkningen görs i relativt små volymer där varje elsparkcykel får mer ”omtanke” än större tillverkare vanligtvis ger. Varje detalj på elsparkcykeln känns rejäl, det är vanligt att man behöver dra skruvar och bultar efter några mils körning. När vi har testat åtdragningen efter ett antal mils körning har alla skruvar och bultar suttit lika bra som när vi mottog elsparkcykeln.
Det är värt att tänka på att Zero 8 inte har någon IP-klassificering, det betyder att den inte har något officiellt motstånd mot vatten eller smuts. Många användare har dock meddelat att den tål att köras i regnväder, man bör dock undvika att köra i vattenpölar. Om elsparkcykeln skulle bli vattenskadad täcks den inte av garantin.
Man kan göra sin Zero 8 stänk- och vattentålig genom att följa instruktionerna i följande YouTube-video, om du har någon garanti kvar kommer den försvinna så fort du gör åverkan på din elsparkcykel.
Zero 8: Slutsatser
Zero 8 är den billigaste bland alla elsparkcyklar i Zero-serien. Det är en välavvägd modell där bland annat en kraftfull motor, batteri med hög kapacitet och lång räckvidd är de främsta fördelarna. Zero 8 krossar alla konkurrenter i samma prisklass, framförallt om du kan få tag på modellen när den säljs för under 7 000 kr.
Det går egentligen inte att jämföra Zero 8 med vanliga instegsmodeller som exempelvis Xiaomis populära 1S då konstruktionen är helt annorlunda, känslan när man kör är helt annorlunda. 1S känns som ett svårstyrt skepp i jämförelse med Zero 8 som både är rolig, smidig och lekfull att köra.
Vi rekommenderar därför Zero 8 till alla som har 7 000 – 8 000 kr att spendera på en elsparkcykel. Det enda verkliga negativa vi kan säga om Zero 8 är att den inte är väderskyddad, man bör undvika att köra den i regnväder och i vattenpölar. Du som måste kunna använda din elsparkcykel i ur och skur bör därför leta vidare efter en elsparkcykel med minst IP56-klasificering. Joyors F-serie har liknande prestanda som Zero 8, dock något klenare motor, och är även IP56-klassad.
Om du fortfarande inte är säker på vilken elsparkcykel du ska välja kan du alltid kika på vår uppdaterade lista över vilka vi anser vara de bästa elsparkcyklarna för tillfället.
Zero 8 - Tekniska specifikationer från tillverkaren
OBS: Informationen nedan kan skilja sig från våra tester.
Tillverkare | GaloreRide |
Modell | Zero 8 |
Vikt | 18 kg |
Dimensioner (hopfälld) | 98 x 18 x 37 cm |
Nominell motoreffekt | 500 W |
Topphastighet med spärr | 20 km/h |
Topphastighet utan spärr | 40 km/h |
Räckvidd | 45 km |
Batterikapacitet | 624 Wh |
Laddningstid | 4 – 8 timmar |
Max förarvikt | 120 kg |
Bromstyp | Trumbroms + elektronisk broms bak |
Däck | 8″ luftfyllt framdäck + 8″ solitt bakdäck |
Belysning | Vit frambelysning + röd bakbelysning |
Vattenresistens | Ingen |