Xiaomi Mi Essential jämfört med E-Wheels E2S V2 Lite: Vilken elsparkcykel är bäst?

Senast uppdaterad: 2023-01-07

E-Wheels E2S V2 Lite ståendes bredvid varandra framför grå vägg

I den här jämförelsen visar vi dig både likheter men framförallt skillnaderna mellan instegsmodellerna från Xiaomi och E-Wheels, inklusive prestanda och funktionalitet samt motiverar varför du bör välja den ena framför den andra.

Introduktion

Xiaomi är världsledande inom elsparkcyklar, med en uppsjö av modeller har de en modell för de flesta behov, men är verkligen störst bäst? Med sin position på elsparkcykel-marknaden har de inspirerat många andra tillverkare, däribland E-Wheels.

Med sin nya modell E2S V2 Lite ämnar E-Wheels ta upp kampen mot Xiaomis storsäljande instegsmodell Mi Essential. Vid en första anblick ser de båda modellerna väldigt lika ut, både till konstruktion och vikt, men när vi tar en närmre titt och utfört våra sedvanliga tester finns det stora skillnader, läs mer nedan för att göra ditt val av elsparkcykel lättare.

Mi Essential/E2S V2 Lite Jämförelse

 Mi EssentialE2S V2 Lite
Ordinarie pris3 990 kr3 490 kr
Vikt*12 kg12,1 kg
Maxvikt100 kg125 kg
Topphastighet*20 km/h22 km/h
Räckvidd*14,5 km27,2 km

* Baserat på våra prestandatester som kan skilja sig från tillverkarens specifikationer.

Mi Essential VS. E2S V2 Lite

Mi Essential och E2S V2 Lite är väldigt lika till utseende, pris och tyngd. Enbart 0,5 kilo skiljer dem åt. “Under huven” är dock skillnaden tämligen märkbar, nedan kommer vi gå igenom allt som kan vara intressanta jämförelser inför ett eventuellt köp.

E-Wheels E2S V2 Lite och Xiaomi Mi Essential ståendes bredvid varandra framför damm och parkbänk

Förarstorlek, körstil och upplevelse

Mi Essential E2S V2 Lite
Förarstorlek Kort/Medel Alla
Acceleration Lugn Medel
Förarnivå Nybörjare Nybörjare

På grund av dess storlek passar båda modellerna egentligen bäst till korta och medellånga förare, det som gör att vi väljer att rekommendera E2S V2 Lite till alla förare är att dess motor har en bra styrka som klarar av att hålla hastigheten om 20 km/h även i mindre uppförslut, Mi Essential klarar inte av detta och går ner till 16-18 km/h vid allra minsta uppförslut.

Accelerationsförmågan skiljer dessa modeller åt, inte med mycket, men det är absolut märkbart. E2S V2 Lite är piggare och presterar betydligt bättre i våra omfattande accelerationstester, som du kan läsa mer om nedan. Ingen av dessa modeller är dock i närheten av några accelerationsmonster vilket innebär att båda modellerna passar bra till nybörjare.

Något som man märker av direkt när man jämför dessa modeller är att E2S V2 Lite är lättare i styrningen, vilket troligtvis beror på att kablar och vajrar på båda elsparkcyklarna är annorlunda utformade. Mi Essential är styvare i styrningen på grund av dess betydligt styvare vajrar nere vid styrstammens bas, vilket innebär att E2S V2 Lite blir mycket roligare att köra, framförallt i kombination med att accelerationen är bättre.

Dessa elsparkcyklar erbjuder en godkänd stabilitet när man kör dem, men inte i närheten av den man är van vid att se på dyrare modeller, å andra sidan är det troligtvis inget man förväntar sig av en elsparkcykel som ligger i instegs-segmentet. Är stabilitet och gedigen konstruktion ett måste för dig kan vi tipsa om att titta på vår recension över Eltra 67.

Prestandajämförelse

Mi Essential E2S V2 Lite
Topphastighet 20 km/h 22 km/h
Acceleration (0-20 km/h, 70 kg förare) 5,04 sekunder 4,16 sekunder
Acceleration (0-20 km/h, 92 kg förare) 11,44 sekunder 5,66 sekunder
Bromstest (20-0 km/h, 70 kg förare) 3,55 meter 4,45 meter
Bromstest (20-0 km/h, 92 kg förare) 2,89 meter 3,30 meter
Räckvidd (70 kg förare) 14,5 km 27,2 km
Räckvidd (92 kg förare) 12,1 km 20,7 km
Uppför testbacke (70 kg förare) Klarade ej 14,00 sekunder
Uppför testbacke (92 kg förare) Klarade ej 25,45 sekunder

Prestandadata baseras på våra oberoende tester.

Under våra prestandatest utklassar E2S V2 Lite Mi Essential i allt förutom bromsförmågan. Accelerationsförmågan är betydligt bättre, framförallt för tyngre förare, räckvidden är nästan dubbelt så lång på E2S V2 Lite jämfört med Mi Essential och testbacken klarade Mi Essential enbart av att ta sig upp 29 av 44 meter (70 kg förare), medan E2S V2 Lite tog sig upp utan problem med 70 kg förare, medan den hade problem, men klarade av, att köra upp med en 92 kg tung förare. Eftersom att Mi Essential inte tog sig upp för vår testbacke med en 70 kg förare var det inte ens lönt att prova backen med en förare som väger 22 kg mer.

Både Mi Essential och E2S V2 Lite är byggda för att klara av förare som väger tresiffrigt där E2S V2 Lite klara av upp till hela 125 kg. Mi Essential har satt sin maxvikt till just 100 kg vilket är förståeligt med både klenare motor och sämre batterikapacitet, när vi provkörde Mi Essential med 92 kg last minskade hastigheten med 2-4 km/h vid allra minsta uppförslut, vi kan därför inte rekommendera Mi Essential till förare som väger mer än 80 kg.

Belysningen är snarlik på både elsparkcyklarna med monterat framlyse i styret och baklyse i bakskärmen. Detta upplägg använder de allra flesta instegsmodellerna sig av, det erbjuder en helt okej funktionalitet. Här drar dock Mi Essential det längre strået med något bättre belysning fram och betydligt bättre belysning på bakskärmen, se bilder ovan för referens.

Vi rekommenderar dock att köpa extralyse till elsparkcykeln, oavsett vilken modell valet faller på.

Bärbarhetsjämförelse

Xiaomi Mi Essential och E-Wheels E2S V2 Lite Hopfällda bredvid varandra
Mi Essential E2S V2 Lite
Vikt* 12 kg 12,1 kg
Längd (hopfälld) 109,5 cm 107,5 cm
Bredd (hopfälld) 41,5 cm 43 cm
Höjd (hopfälld) 48 cm 48,5 cm

* Baserat på vår mätning som kan skilja sig från tillverkarens specifikationer.

Storleken och vikten är den största fördelen med båda dessa elsparkcyklar, som synes är dimensionerna väldigt snarlika vilket innebär att båda är väldigt smidiga att bära med sig uppför trappor eller ombord på buss, tåg, tunnelbana etc. Är du en pendlare som vill kombinera kommunaltrafik med elsparkcykel kan en av dessa modeller bli din nya bästa vän.

Jämförelse av körupplevelse och funktioner

Xiamo Mi Essential och E-Wheels E2S V2 Lite styren bredvid varandra
 Mi EssentialE2S V2 Lite
MotorFramhjulet (250W nominell, 500W Max)Framhjulet (250W nominell, 600W Max)
Typ av gasreglareTumgasTumgas
Däck8,5” pneumatiska8,5” pneumatiska
FälgtypSolidSolid
FjädringIngenIngen
BromsarSkivbroms bak + elektrisk framSkivbroms bak + elektrisk fram
Styrets bredd41,5 cm43 cm
Höjd: Deck till styre95 cm94,5 cm
Deck-dimensioner56 x 14,5 cm56 x 14,5 cm

Både dessa elsparkcyklar erbjuder en god körupplevelse sett till dess prissättning, byggkvaliteten är inte i toppklass men betydligt bättre än många andra instegsmodeller.

E2S V2 Lite har en mjukare styrning utan något motstånd, något man kan se som en självklarhet men Mi Essential har lite motstånd, vilket gör att körupplevelsen inte blir riktigt lika bekväm och lekfull som hos E2S V2 Lite.

Båda modellerna har pneumatiska däck utan någon integrerad fjädring, vilket ger en minst lika bekväm körupplevelse som en elsparkcykel med massiva däck som har integrerad fjädring. Det man dock riskerar är att få punktering på båda dessa elsparkcyklarna. Se därför till att alltid hålla däcken välpumpade.

Skillnaden på “deck-till-styre-höjden” är enbart 0,5 cm och inte märkbar, deckens storlek är identiska, skillnaden på de båda styrenas bredd är bara 1,5 cm och märks knappt den heller.

Båda modellerna har generativ elektrisk broms i framhjulet och skivbroms bak, i våra tester presterade Mi Essential bättre med både förare som väger 70 kg likväl som 92 kg. Skillnaden är inte enorm men till synes större desto lättare föraren är.

Mi Essentials handtag består av ett skumgummi-liknande material medan E2S V2 Lite har gummi-liknande handtag, vilket som är mest bekvämt handlar främst om tycke och smak, E2S V2 Lites handtag är enligt oss mest bekväma och kommer troligtvis att hålla bättre i längden än skumgummit på Mi Essential.

Fördelar & Nackdelar

Räckvidd vinner i längden, E-Wheels E2S V2 Lite är bäst

E-Wheels E2S V2 Lite under körning
  • Räckvidd är viktigast Först efter att ha avverkat hela 27,2 km var det dags att ladda E2S V2 Lite vilket gör valet lätt att utse den till jämförelsens vinnare. Den tog sig hela 87% längre än Xiaomi Mi Essential, trots att vikten dem emellan enbart skiljer 0,1 kg. Detta är i och för sig inte så konstigt eftersom att E2S V2 Lite med sina 281 Wh har 54% större batterikapacitet än Mi Essentials 183 Wh.
  • Tillfredsställande körkänsla Hur en elsparkcykel känns att köra är väldigt viktigt, särskilt om man ska använda den dagligen. E2S V2 Lite och Mi Essential skiljer sig åt i körkänslan främst p.g.a. den bättre accelerationen hos E2S V2 Lite och även att styrningen går lättare hos densamma.
  • Kör uppför backar med lätthet Att slippa manuellt sparka eller t.o.m. gå av elsparkcykeln i uppförsbackar är självklart något som alla ska kunna ställa som minimikrav på sin elsparkcykel, även om det är en instegsmodell. E2S V2 Lite forcerar backarna med lätthet, något som gör att den kan mäta sig med elsparkcyklar i medelprisklass, ur den aspekten.

Xiaomi Mi Essential, för den märkestrogne

Xiaomi Mi Essential under körning
  • Bättre bromsförmåga Mi Essential har något bättre inbromsningsförmåga, med en bromssträcka på 3,55 meter. Detta är eventuellt något man kan justera på E2S V2 Lites fysiska skivbroms, vi testar dock alltid elsparkcyklarna med standardutförande.
  • Snabbare laddning En elsparkcykels laddningstid kan givetvis vara viktig när man ska bestämma sig för vilken elsparkcykel man ska köpa. Vår uppmätta laddningstid på Mi Essential är 2 timmar och 43 minuter jämfört med E2S V2 Lites laddningstid på 4 timmar och 20 minuter. Att Mi Essential vinner denna jämförelse är dock inte så konstigt eftersom att E2S V2 Lite har en räckvidd på nästan det dubbla jämfört med Mi Essential.
  • Bättre belysning Något som skulle kunna väga över till Mi Essentials fördel för en och annan potentiell köpare är Mi Essentials belysning. Både främre och bakre belysning är bättre än det på E2S V2 Lite.

E-Wheels E2S V2 Lite: Bättre än Mi Essential på nästan allt

E-Wheels E2S V2 Lite ute i det gröna

Tekniska specifikationer

Uppmätt hastighet: 22 km/h*

Uppmätt räckvidd: 27,2 km*

Vikt: 12,1 kg

Maxvikt förare: 125 kg

Uppmätt laddningstid: 4 h 20 min

Vattentålighet: IP56

* Förarvikt 70 kg, Temperatur: 12 grader, Vägförhållande: Stadstrafik med väg och cykelbana. Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.

Jämförelse med Xiaomi Mi Essential

Med 100W större motor, som gör mycket för acceleration och kraft i uppförslut, ger E-Wheels E2S Lite klart mer för pengarna än Xiaomi Mi Essential. Då har vi inte ens nämnt räckvidden som är den här elsparkcykelns absoluta styrka, med nästan dubbelt så lång räckvidd sopar E2S V2 Lite Mi Essential av banan, detta utan att väga mer. En sista punkt som talar för E-Wheels E2S V2 Lite är att den har en lättare styrning. Med en topphastighet på 22 km/h, 12,1 kg vikt och nästan identiskt formfaktor passar E2S V2 Lite både nybörjare och mer erfarna förare som vill uppgradera sig från exempelvis Xiaomi M365 eller Xiaomi Mi Essential.

Xiaomi Mi Essential: Elsparkcykeljättens storsäljare

Xiaomi Mi Essential i det gröna

Tekniska specifikationer

Uppmätt hastighet: 20 km/h*

Uppmätt räckvidd: 14,5 km*

Vikt: 12 kg

Maxvikt förare: 100 kg

Uppmätt laddningstid: 2 h 43 min

Vattentålighet: IP54

* Förarvikt 70 kg, Temperatur: 12 grader, Vägförhållande: Stadstrafik med väg och cykelbana. Räckvidden varierar beroende på förarvikt, hastighet, temperatur och vägförhållanden.

Jämförelse med E-Wheels E2S V2 Lite

Som den billigaste och klenaste modellen i Xiaomi-familjen erbjuder Mi Essential en bekväm åktur som är prisvärd, i jämförelse med E2S V2 Lite har den dock inte mycket att komma med. Det enda denna modell kunde slå E2S V2 Lite i, i våra tester, var bromstestet. Med en topphastighet på 20 km/h, 12 kg vikt och liten formfaktor passar Mi Essential dig som är en nybörjare inom elsparkcyklar, som vill vara Xiaomi märkestrogen.

Slutsats

Vi hoppas att denna jämförelse har hjälpt dig att bestämma vilken av E-Wheels E2S V2 Lite och Xiaomi Mi Essential som är bäst för dig. Båda är välbyggda elsparkcyklar som kommer skänka mycket glädje till rätt typ av förare, dock är E-Wheels E2S V2 Lite en bättre, mer prisvärd elsparkcykel.

Bakskärmar på Xiaomi Mi Essential och E-Wheels E2S V2 Lite

Om du letar efter ett ännu bättre alternativ som enbart kostar några hundralappar mer rekommenderar vi att du spanar in E-Wheels E2S V2, utsedd till “Bästa Köp 2021”, och nu även ”Bästa Köp 2022”, eller gå igenom hela vår lista över alla de bästa elsparkcyklarna.